Search
Close this search box.

Bregantova: Epidemiološka situacija je resna, a nakazuje se trend, da so ukrepi prijeli

Epidemiološka situacija je resna, a nakazuje se trend, da so protikoronski ukrepi prijeli, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. Zato se na ministrstvu za zdravje niso odločili za sprejetje novih ukrepov, podaljšujejo pa veljavne.

Večina ljudi se drži sprejeti zaščitnih ukrepov, je dejala Bregantova in pojasnila, da bomo edino tako lahko nekoliko upočasnili hitrost širjenja virusa. A že sprejeti ukrepi zaenkrat še ostajajo v veljavi, ker sama upočasnitev ni dovolj, je opozorila.

Če bomo sledili ukrepom in pri tem vztrajali dovolj dolgo, bomo lahko skupaj zmogli. Zahvaljujem se vsem, ki ostajate doma, nosite maske, si umivate roke, ostajate dobronamerni in vztrajni, je dejala in dodala, da je ravno vztrajnost tista, ki nas bo pripeljala do želenega cilja.

Bregantova je ob tem opozorila, da je delež pozitivnih primerov še vedno izjemno visok. Kdaj bodo zares prijeli sprejeti ukrepi, se bo videlo šele, ko se bo začela umirjati situacija v bolnišnicah, je pojasnila Bregantova. “Tam pa še nismo in po napovedih, nas do tja loči še nekaj težkih dni,” je dejala.

Po njenih besedah tudi podatki iz drugih držav EU kažejo, da omejitev gibanja in nošenje mask, tudi na prostem, sodita med najbolj učinkovite ukrepe preprečevanja širjenja koronavirusa.

Na novinarski konferenci je spregovorila o razpoložljivih kapacitetah za zdravljenje covidnih bolnikov v bolnišnicah. Število postelj iz dneva v dan povečujejo. Postelj je zaenkrat sicer še dovolj, a težava je predvsem v kadrih, je povedala. Kadra ni bilo že pred tem, obenem pa zdravstveni delavci tako – kot vsi drugi – niso odporni na virus in zbolevajo. Trenutno napenjajo vse sile in, kot je dejala Bregantova, bo sistem zdržal, dokler bodo imeli ljudi, ki bodo pripravljeni delati v zdravstvu in pripravljeni nekaj narediti za druge.

Tudi opreme je zaenkrat dovolj, tudi jeklenk in ventilatorjev, je zagotovila.

Glede možnega časovnega okvirja trajanja ukrepov pa je državna sekretarka izpostavila, da pri covidu ni pomembno samo biti hiter, temveč tudi znati počakati. “V tem tednu bomo videli, kaj se bo zgodilo, zato bi lepo prosila ljudi, da se teh ukrepov držijo, da bomo lahko čim prej iz tega izplavali, niso pa še tam,” je dejala.

Bregantova je na novinarski konferenci pojasnjevala, kako bo potekalo nakupovanje antigenskih oz. t. i. hitrih testov, s katerimi bi zagotovili testiranje vseh z znaki bolezni, kljub temu da se dostopnost do PCR testov omejuje.

Pojasnila je, da na nivoju Evropske komisije poteka skupna akcija glede testirana kot nabave testov.Veste, da je zlati standard testiranja še vedno bris. Kapacitete tega so na mejah možnega, zaradi česar si seveda zdravniki po celem svetu pomagajo s hitrimi testi,” je v odgovoru pojasnila državna sekretarka.

Bregantova se sicer strinja, da je centraliziran način naročanja najboljši. Je pa treba tudi v praksinajprej preizkusiti, pogledati, kako delujejo, potem pa lahko pristopimo skupaj; in tukaj bo ministrstvo pristopilo skupno,” je še zagotovila.

Dogodki

Epidemiološka situacija je resna, a nakazuje se trend, da so protikoronski ukrepi prijeli, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. Zato se na ministrstvu za zdravje niso odločili za sprejetje novih ukrepov, podaljšujejo pa veljavne.