Search
Close this search box.

Bratje Fratar postali ime tedna na Valu 202

Ponosni smo, da so Ime tedna na Valu 202 postali Aleksander, Zlatko in Jože Fratar, bratje s Koroške, ki so v dobrodelni akciji Katra zbrali 275 tisoč evrov.

Več kot zasluženo so trije junaki s Koroške postali ime tedna na Valu 202. Aleksander Fratar si je na praznični ponedeljek vzel čas za pogovor z omenjenim medijem. Med drugim je poslušalcem zaupal, da bodo novemu lastniku starodobnika, torej katrce, z veseljem pomagali tudi v dobrodelnem tretjem krogu.

Povedal je tudi, da je bil na njihovo akcijo nenormalen odziv. Če ga ne doživiš, ga z besedami težko opišeš. Gospo iz Območnega Rdečega križa (Ireno Gostenčnik) poznajo že celo življenje. Zato so vedeli, da se bo vse izpeljalo brez napak. Nadzor je bil ves čas in vse je uspelo kot so si zamislili.

Pomoč drugim je način delovanja v družini Fratar že od nekdaj, a vedno bolj potihoma. “Tu smo se žal morali izpostaviti bolj medijsko. Pošteno povedano, da nam sploh ni žal. Prav je, da so nas ljudje spoznali.” V preteklosti so že večkrat donirali tudi večje zneske, a se pri tem niso želeli izpostavljati. Pomagali so ob poplavah, naravnih katastrofah, če so kje kakšni otroci ostali brez staršev, … Ob pomoči drugim v sebi čutijo zadovoljstvo. Imajo uspešno podjetje in nimajo potrebe po luksuzu. Fratarjevi menijo, da če imaš hišo, avto in zdrave otroke, je to dovolj.

Bratje Fratar se zavedajo tudi, da so njihovi starši iz nič razvili zgodbo. Nekoč so tudi sami čutili, kako je biti v pomanjkanju in se prebijati iz dneva v dan. Zato sta to srčnost in dobroto prenesla tudi na vse tri sinove, ki to empatijo do sočloveka že prenašajo tudi na svoje otroke. Aleksander pravi: “Zakaj bi bili veseli dva ali trije, če nas je lahko več.”

Katra je dobro ohranjena. Družina Fratar je v dobrodelni akciji z njo prevozila kar tisoč kilometrov in praktično nikoli jih ni pustila na cedilu. Aleksander je dejal tudi, da jim je zdaj, ko se je akcija končala, že malo dolgčas in že čutijo praznino. Zato bodo z veseljem pri nadaljevanju dobrodelne akcije pomagali tudi gospodu Habjanu, ki je postal novi lastnik katre. Takoj je tudi za to, da Gorenjci po zbiranju sredstev presežejo Korošce, saj gre za otroke in več je – boljše je!

Vse povedano še enkrat več dokazuje izjemno veličino družine Fratar, ki je podrla vse rekorde dobrodelnosti in srčnosti. Njihova izjemna gesta še vedno odmeva na vseh koncih Slovenije. Čestitke za ime tedna tudi na Valu 202, na njih smo ponosni vsi Korošci. Za nas pa so že danes ime meseca, leta, če ne desetletja in misel na to družino bo vedno grela naša srca.

Za Ime tedna pa sta se potegovali še dve kandidatki. Ena od njihu je bila Saša Novak Krmpotič, raziskovalka z Instituta Jožef Stefan in vodja projekta Znanost na cesti, s katerim raziskovalci prispevajo k zavedanju pomena znanosti za gospodarstvo in družbo. Zasnovali so ga pred 10 leti kot odgovor na vztrajno krčenje sredstev za znanost in v tem času priredili več kot 200 dogodkov. Slovenska znanstvena fundacija je raziskovalki namenila častni naziv Komunikatorica znanosti- Druga kandidatka pa je bila Jelica Pintarič, sobarica, ki je kot vodja sindikata v družbi Sava Turizem odločno nasprotovala nameri vodstva o prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca. Če ne bi sprožile stavke, bi taka usoda najverjetneje doletela tudi sobarice v hotelih LifeClass. Tam je vodstvo družbe lastnice preklicalo svojo namero.

Vir: Val 202

Dogodki

Ponosni smo, da so Ime tedna na Valu 202 postali Aleksander, Zlatko in Jože Fratar, bratje s Koroške, ki so v dobrodelni akciji Katra zbrali 275 tisoč evrov.