Search
Close this search box.

Branje na klik: vstopite v svet knjig prek spleta

Knjižnice in knjigarne so zaradi epidemije čez noč zaprle svoja vrata, potreba po branju pa se je v tesnobnih časih pri marsikom še okrepila. A bralci kljub zaprtim knjižnicam na srečo niso ostali brez dostopa do knjig, revijalnega tiska in študijske literature v obliki e-vsebin, za kar skrbijo slovenske digitalne knjižnice.

Da bi elektronska literatura postala kar se da dostopna čim širšemu krogu uporabnikov, so združili moči štirje pomembni akterji s področja knjige in knjižničarstva: založba BeletrinaNarodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Združenje splošnih knjižnic (ZSK) in Institut informacijskih znanosti (IZUM).

FOTO: Kreativna baza

S kampanjo Branje na klik si prizadevajo razširiti informacije o možnostih dostopa do e-knjig in drugega gradiva, do katerega lahko željni branja in raziskovanja dostopajo z osnovnimi pogoji. Potrebno je članstvom v eni od slovenskih splošnih knjižnic, dostop do spleta in ustrezna elektronska naprava.

Bralci lahko dostopajo do dveh največjih spletnih portalov za digitalno branje v slovenskem jeziku:

  • dLib.si oziroma Digitalna knjižnica Slovenije omogoča iskanje in prost dostop do več kot 850.000 digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture.
  • Biblos pa je največja slovenska spletna knjižnica, ki ponuja dostop do skoraj 4000 knjižnih naslovov, ki si jih lahko kot člani katerekoli slovenske splošne knjižnice izposodijo.

“Branje in kulturno življenje nasploh se je v času karantene preselilo na splet. Digitalni svet bo v naših življenjih igral še večjo vlogo, kot smo si nekoč predstavljali, tudi po krizi. Ker ne vemo, kako dolgo bo trajala kriza in kako se bodo bralci obnašali po njej – ali bodo začeli takoj obiskovati knjižnice ali bodo bolj previdni – sta digitalni knjižnici www.dlib.si in www.biblos.si še toliko bolj pomembni. Branje in raziskovanje po kulturnih, raziskovalnih in izobraževalnih virih ima izjemno pomembno vlogo pri premagovanju tesnobe, osamljenosti, občutka odtujenosti in drugih tegobah, s katerimi se soočamo ob samoizolaciji, hkrati pa je odličen način za dvig bralne kulture, izobraževalnih zmožnosti – med drugim bralne kompetence – in za širitev duha,” so povedali pobudniki kampanje.

FOTO: Kreativna baza

Preberite še: Ravenska knjižnica vam gradivo po želji dostavi na dom.

VIR: Kreativna baza

Dogodki