Search
Close this search box.

Božična vas na Gmajni je prava paša za oči. Tokrat že tretje leto zapored.

Ta december prinaša najlepšo praznično zgodbo o prijateljstvu, dobrih odnosih med sosedi, sodelovanju in povezanosti. Lahko smo ponosni, da jo pišemo na Koroškem.

Praznično vas okrašujejo že tretje leto, na pobudo krajana Darjana Mlinška in na željo vseh ostalih, ki jim vse to veliko pomeni. Ob druženjih se pogosto porajajo nove ideje in zamisli, ki jih včasih tudi realizirajo. Predvsem pa je bistvo tega druženje in ohranjanje dobrega vzdušja v kraju.

V Božični vasi lahko vidite adventni venček, na katerem vsako nedeljo skrbno prižgejo svečko in dvojne jaslice, ki so seveda simbol Božiča. V tem prazničnem času krasijo skoraj vsak dom, pri njih pa povezujejo celo vas, kot nekakšen simbol dobrih odnosov med sosedi. Zraven stoji tudi cerkev, ki je bila zgrajena s posebno željo v srcu enega krajana in njegove družine, ter vsebuje tudi zvon želja, na katerega lahko obiskovalci pozvonijo. Vse skupaj pa lahko spremljate ob lepi božični glasbi. Na drugem delu je postavljen severni pol, kjer so doma Božičkovi pomočniki, ki pridno zavijajo darila. Seveda so jeleni že pripravljeni na njihovo najdaljšo noč v letu in tudi Božiček že čaka na otroke, ki jih bo lahko obdaril. Vse skupaj pa pod budnim očesom spremlja božična dama, ki kar žari v vsej svoji veličini.

Zelo veseli so vsakega obiskovalca. Božična vas bo postavljena vse do 6. januarja 2023. Najdete jo na Gmajni, nasproti naselja Pameče, kjer vas bo pričakala takoj, ko boste prečkali reko Mislinjo ali pa se boste sprehodili po kolesarski poti Štrekna.

Aktivnosti potekajo vse od jeseni, ko načrtujejo kaj bodo naredili, kako bodo postavili, kaj vse potrebujejo in kdo bo kaj izdelal. Že sama organizacija dela predstavlja velik zalogaj. Sodelujejo skoraj vsi krajani, ki si tega želijo. Seveda upoštevajo kdo zna kaj narediti in ima boljši smisel za estetiko, je vešč z izrezovanjem in oblikovanjem. Navsezadnje mora biti lepo tudi očem. Ostali krajani pa pridno pomagajo s postavljanjem, krašenjem in prostorskim oblikovanjem.

Domačinka Anja Mlinšek pove: »Ob tem bi se rada vsem tudi iz srca zahvalila, saj lahko imamo tisoč idej, ampak če nebi bili pripravljeni stopiti skupaj, tega nebi bilo mogoče narediti.«

Krajani se radi pošalijo, da je Gmajna v zimskem času, ko k njim posijejo le redki sončni žarki, prava Sibirija. Zato so želeli toplino privabiti predvsem s prazničnim vzdušjem. Največ jim pomeni, da se družijo, da skupaj ustvarjajo, seveda pa se vedno tudi veselijo ob dobri glasbi, jedači in pijači.

POVABILO KRAJANOV GMAJNE: »Radi bi vas spomnili, da je ta praznični čas, čas za družino, prijatelje in ljudi, ki imajo v našem srcu posebno mesto. Zato lepo vabljeni v Božično vas, da vam pokažemo kako lepo je ko smo povezani in skrbimo drug za drugega. Da se spomnite, da tudi prijazen nasmeh lahko nekomu polepša dan in da je vse to Božič.«

Vsem pa želijo vesele božične praznike ter srečno novo leto. Naj bo polno dobrih idej in uspešnega sodelovanja.

Vir: Anja Mlinšek


Dogodki

Ta december prinaša najlepšo praznično zgodbo o prijateljstvu, dobrih odnosih med sosedi, sodelovanju in povezanosti. Lahko smo ponosni, da jo pišemo na Koroškem.