Search
Close this search box.

Bosta bencin in dizel zopet cenejša?

Cene pogonskih goriv na bencinskih postajah izven avtocest v Sloveniji bodo po ocenah časopisa Finance znova nekoliko spremenjene od torka naprej, poroča 24ur.com.

Pričakuje se, da bodo cene še nižje od trenutnih. Ocena temelji na oblikovanju cen na mediteranskih trgih, ki so pomembni za določanje cen na prodajalnah ob slovenskih regionalnih cestah, in ob krepitvi evra. 14 dni nazaj se je maloprodajna cena bencina v Sloveniji znižala za okoli 10 centov na 1,366 evrov za liter, kar je primerljivo s cenami pred vojno v Ukrajini.

Napovedujejo, da se bo 95-oktanski bencin še pocenil na 1,28 evrov na liter. Podobno kot bencin se je pred dvema tednoma pocenil tudi dizel, in sicer z 1,623 evrov na 1,556 evrov na liter. Polnjenje 50-litrskega rezervoarja bo po ocenah časnika cenejše za približno štiri evre, liter dizla pa naj bi stal 1,48 evrov.

Cene pogonskih goriv na servisih zunaj avtocest se izračunajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Cene na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

VIR: Finance.si, 24ur.com

Dogodki