Search
Close this search box.

Bojana Beović: V tako hudi situaciji, kot smo se znašli, bi bilo obvezno cepljenje opcija, ki bi normalizirala življenje

Predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je zadovoljna s poskokom v številu cepljenih proti covidu-19 v zadnjih dveh dneh. Kot je danes dejala v izjavi medijem, se sicer marsikdo verjetno cepi, da si prihrani testiranja, a vendarle bo to povečalo zdravstveno varnost.

Beovićeva je priznala, da bi bila sicer “bolj zadovoljna, če bi ljudje razumeli, zakaj se morajo cepiti”. A kljub temu je glavno, da se povečuje število cepljenih.

Po njenih navedbah gre pričakovati, da bo število okuženih z novim koronavirusom še naraščalo. Zaskrbljujoče po njenih besedah je to, da lahko ob različici delta za hudo obliko covida-19 zbolijo tudi mladi. “Če bi uspeli s cepljenjem zavarovati ranljive skupine, bi preprečili tudi naraščanje števila tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. To omejuje naše življenje,” je pojasnila.

Ob velikem povpraševanju po enodoznem cepivu Janssen je Beovićeva opomnila, da čeravno potrdilo o cepljenju velja takoj, se zaščita vzpostavi 14 dni po cepljenju, pri vektorskih cepivih, kar je tudi Janssen, pa se vzpostavlja še nekaj časa za tem.

Spomnila je, da so vektorska cepiva proti različici delta sicer nekoliko manj učinkovita kar se tiče preprečevanja okužbe, dobro pa ščitijo pred hudim potekom bolezni.

Mladostnike, starejše od 12 let, sicer lahko cepijo, a sta jim na voljo le mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. To pomeni, da jim bo potrdilo o cepljenosti začelo veljati šele 14 dni po cepljenju, do takrat pa se bodo morali še naprej testirati, če bi želeli koristiti katero koli storitev. Kot je pojasnila Beovićeva, v strokovni skupini s tako formulacijo pogoja PCT za mladoletne niso bili najbolj zadovoljni, ker “najstniki nimajo svojega dohodka, težko pa jim odrečemo druženja po koncertih in kinodvoranah”. Ali bi se to v bodoče lahko spremenilo, pa Beovićeva ne ve.

Kot je še pojasnila predsednica zdravniške zbornice, je uveljavitev pogoja PCT “nadomestilo za ukrepe, ki smo jih imeli lansko leto, ko nismo imeli ne cepljenja ne množičnega testiranja. Zato smo zapirali državo,” je spomnila.

Glede razprav o uvedbi obveznega cepljenja pa je poudarila, da zdravniki tega ne zagovarjajo, a “v tako hudi situaciji, kot smo se znašli, bi bila to opcija, ki bi normalizirala življenje”.

V torek so po podatkih vlade proti covidu-19 cepili 13.738 ljudi, dan prej pa 8296. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.043.829 oseb oz. 49 odstotkov, z vsemi odmerki pa 944.443 oseb oziroma 45 odstotkov, kažejo podatki vlade.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 59 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 71 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ruža
Ruža
2 let nazaj

Ja, vedno bolj nam normalizirale življenja.

Dogodki