Search
Close this search box.

Bojana Beović: “Rdeči fazi se ne bomo izognili”

O tem, da je minister za zdravje Tomaž Gantar danes ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in rekordnem deležu pozitivnih testov na Twitterju napovedal, da “le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere”. Več si lahko preberete TUKAJ.

Kot je danes povedal Kacin, bo več o tem, ali bo k načrtu ukrepov treba še kaj dodati, in kakšne bodo modalitete posameznih ukrepov, jasno po tem, ko bo svetovalna skupina pod vodstvom Bojane Beović posredovala svoj predlog odločitev.

Beovićeva pa danes zvečer za Televizijo Slovenija dejala, da padca krivulje še ne pričakuje. “Kaže, da se razmere stopnjujejo. Verjetno je doprinesel tudi začetek šolskega leta na univerzah,” je povedala.

Po njenih besedah se rdeči fazi ne bomo izognili. Tudi če bi danes sprejeli zadnje ukrepe oranžne faze, bi se krivulja še nekaj časa vzpenjala, preden bi ti ukrepi prijeli, je dodala za Televizijo Slovenija.

Glede razglasitve epidemije pa je Beovićeva še povedala, da bo treba razmisliti, kaj si v državi res želimo ohraniti ves čas, čemu pa se lahko za kratek čas, verjetno bi zadostovalo za dve inkubacijski dobi, torej štiri tedne, odrečemo.

Število okužb pa narašča tudi v domovih za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so rezultati testiranj stanovalcev in zaposlenih, ki so jih prejeli v soboto zvečer in danes, potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 28 stanovalcih in petih zaposlenih. V petek in soboto odvzetih kar 187 brisov, je danes na Facebook strani doma zapisal njegov direktor Robert Potočnik.

Danes so vzeli bris še vsem preostalim 71 stanovalcem, ki se trenutno nahajajo v domu, in osmim zaposlenim. Okuženi stanovalci so sicer še vedno brez vsakršnih simptomov in se v tem trenutku počutijo dobro. Ker so prostori za rdečo cono zadostovali za nastanitev 20 stanovalcev, so morali v rdečo cono spremeniti še eno nadstropje iste stavbe.

Okužbi z novim koronavirusom so v zadnjih dneh sicer potrdili tudi v domovih za starejše v logaški občini. V Domu starejših Logatec so tako v četrtek izdali obvestilo o zaprtju doma za zunanje obiskovalce zaradi pozitivne zaposlene osebe. Gre sicer za preventivne ukrepe, saj okužena oseba ni imela neposrednih stikov s stanovalci, so zapisali v domu.

V logaškem Domu Marije in Marte pa so v petek na svoji spletni strani potrdili okužbo pri enem od stanovalcev, ki je v izolaciji v rdeči coni, a se počuti dobro. Ostale stanovalce in zaposlene so naročili za testiranje, obiske pa so do nadaljnjega odpovedali.

V občini Logatec so sicer po podatkih sledilnika za covid-19 v zadnjih dneh zaznali precejšen porast aktivnih okužb. Teh je trenutno 22, 13 oseb pa je okužbo že prebolelo.

Preberite tudi: Vsi testi pri oskrbovancih prevaljskega doma starejših negativni

Vir: STA

Dogodki