Search
Close this search box.

Bobnarjeva bo podala predlog za pregon Mahniča

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar bo zaradi zaradi “zavajajočih in zlonamernih navedb ter napada na njeno čast, dobro ime in integriteto” podala prijavo oziroma predlog za pregon zoper poslanca SDS in podpredsednika Knovsa Žana Mahniča, so sporočili s policije.

Preberite tudi: Bobnarjeva: Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije

Kot ugotavljajo, je “nekaterim politikom očitno v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje” z zavestnim ponavljanjem neresnic. Mahnič je danes namreč ocenil, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar z uvedbo predkazenskega postopka priznala, da obstaja utemeljen sum vohunjenja za politiki. Ker naj bi lagala, jo je pozval k odstopu.

“Policija v skladu z načelom legalitete vedno preveri razlog za sum kaznivih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti. To je policija storila tudi v konkretnem primeru, vendar je uvedba predkazenskega postopka še daleč od utemeljenega suma in ni možna zaradi nečesa, kar naj bi bilo – kot je navajal Mahnič – že dolgo znano,” poudarjajo na policiji. Ob tem izpostavljajo, da je danes eden od oškodovancev iz konkretnega primera sporočil, da ne bo podal predloga za pregon. To pa je procesna predpostavka za uvedbo kazenskega postopka, poudarjajo na policiji.

Ob tem so še sporočili, da je generalna direktorica Bobnarjeva poslancu ob zadnjem nadzoru Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pojasnila, da “kljub javno objavljenim izmišljotinam” verjame v integriteto pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Matjaža Jerkiča, kot tudi v integriteto in profesionalno delo policistov. Povedala pa mu je tudi, da lahko v Knovs sami podajo sum kaznivega dejanja na posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje kazniva dejanja uradnih oseb, v kolikor imajo dokaze o nasprotnem.

Skupaj s sodelavci je tudi omogočila nadzor pooblaščeni skupini v okviru njihovih zakonskih pristojnosti, kljub nenehnemu zatrjevanju poslanca o njegovem onemogočanju, poudarjajo na policiji.

Pooblaščena skupina Knovsa, ki jo je vodil Mahnič, je namreč ta teden izvedla nenapovedan nadzor na policiji, kamor se je odpravila po objavah nekaterih medijev, da naj bi za politiki vohunili kriminalisti, za njimi pa naj bi stal državni sekretar v kabinetu premierja Damir Črnčec. Zato so člani skupine želeli seznam tistih, ki naj bi vpogledovali v mape s preteklimi grehi politikov strank, ki se dogovarjajo o podpori morebitni novi koaliciji pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Bobnarjeva jim informacij o tem ni želela dati. Zato ji v SDS očitajo onemogočanje parlamentarnega nadzora. Bobnarjeva pa skupini prekoračitev pooblastil.

Dogodki