Search
Close this search box.

Bobnarjeva: Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je znova zavrnila očitke o zavračanju parlamentarnega nadzora. Obenem pa je pozvala, naj se “politične kampanje gredo z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem in s pritiski na njeno vodstvo”. Zatrdila je, da se na morebitna odklonska ravnanja v lastnih vrstah odzivajo.

Slovenska policija po besedah Bobnarjeve ni in ne bo podaljšana roka politike. “Smo strokovna služba, ki v tej državi zagotavlja varnost ljudem,” je poudarila v izjavi za medije.

Kot je zatrdila, nikoli niso imeli težav s tem, da so med najbolj nadzorovanimi državnimi institucijami. Policija po njenih besedah spoštuje parlamentarni nadzor in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) zagotavlja vse potrebne podatke in vpoglede v dokumentacijo v okviru zakonske pristojnosti.

Tudi v torek je ob nadzoru pooblaščene skupine Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) oziroma policiji tej skupini, kot je dejala, večkrat pojasnila, da bodo dobili vse potrebne podatke in na vpogled vso dokumentacijo, ki se nanaša na njihovo zakonsko pristojnost, torej na ukrepe, ki jih Knovs nadzira, in to so prikriti preiskovalni ukrepi.

Zato na konkretna vprašanja o operativnih zadevah, o odprtih predkazenskih postopkih, ki so bili v javnosti večkrat izpostavljeni in pri katerih policija ni izvajala prikritih preiskovalnih ukrepov, nismo odgovarjali oziroma niso dobili na vpogled zahtevane dokumentacije, ne glede na to, da me je Žan Mahnič opozoril na mojo prihodnost,” je dejala. Kot je dodatno pojasnila, so se vprašanja pooblaščene skupine Knovsa nanašala tudi na vpoglede policistov v podatke o določenih politikih in predkazenski postopek preiskave financiranja SDS, pri čemer je člane Knovsa zanimalo, “kdo je vpogledoval v določene evidence posameznih ljudi”.

Na vprašanje, ali so na policiji preverili omenjene očitke o nepooblaščenih vpogledih v podatke nekaterih politikov, je zatrdila, da policija redno izvaja nadzor nad obdelavo in uporabo osebnih podatkov ljudi, ki jih vodi v svojih evidencah, nadzor nad tem pa opravljata tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge ter informacijski pooblaščenec.

Vse preiskave kaznivih dejanj sicer, kot je zatrdila, tudi vodijo na podlagi usmerjanja državnega tožilstva, “ne pa na podlagi nekih seznamov politikov, njihovih svojcev in želja kogar koli”. “Vedno bom skrbela za strokovno in zakonito delo policije, na vsa morebitna odklonska ravnanja znotraj policije pa se ustrezno odzovemo,” je dodala.

Na vprašanje, kakšna je njihova zakonska podlaga, da lahko presojajo, kakšne so pristojnosti Knovsa pri nadzoru nad policijo, pa je odgovorila, da slednje zakon opredeljuje zelo jasno: “V zakonu jasno piše, da so nadzorovani ukrepi varnostne službe prikriti preiskovalni ukrepi, pri čemer so konkretno našteti členi iz zakona o kazenskem postopku.”

Glede komunikacije, ki jo je imela z Mahničem, je ponovila, da je potekala tako, kot je policija do zdaj že pojasnila. Ob tem je zagotovila, da policija in njeno vodstvo ne bosta popustila nikakršnim pritiskom: “V svoji 27-letni karieri sem doživela že različne stvari, nikoli pa nisem in ne bom popustila pod nobenim pritiskom,” je dejala. Po njenih besedah namreč policija na neodvisnosti stoji ali pade.

Preberite tudi: Janša: SDS je vedno pripravljena na sodelovanje na osnovi ustavnih vrednot

Pooblaščena skupina Knovsa je namreč v torek opravila nenapovedan nadzor, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec. Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira. SDS pa policiji očita zavračanje parlamentarnega nadzora.

Dogodki