Search
Close this search box.

Bo Drava tokrat prizanesla Korošcem? V Dravogradu dežurajo gasilci (VIDEO in FOTO)

V Dravski dolini, predvsem na območju Dravograda, Mute in Vuzenice, so se od sobote naprej aktivno pripravljali na morebitne poplave, ki so jim za enkrat prizanesle, Reka Drava sicer poplavlja vzdolž reke struge na običajnih mestih, do hujšega razlivanja pa do zdaj še ni prišlo, čeprav so se v Dravogradu v jutranjih urah oglasile sirene.

Dravograjčani so te dni pripravljeni na najhujše, minula noč je bila mirna, vendar so se zjutraj, nekaj minut pred deveto, ko je pretok reke Drave pri hidroelektrarni Dravograd presegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, oglasile sirine, ki so prebivalce opozorile na nevarnost in samozaščitno delovanje.

Po zadnjih objavljenih podatkih Agencije RS za okolje (ob 14.00) naj bi pretok Drave na meji z Avstrijo predvidoma do 19. ure dosegel 1350 m3/s, nato pa do konca dneva padel na 1200 m3/s. V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov poveča še za okoli 120 m3/s. Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi.

FOTO: ARSO

Zadnji podatki Dravskih elektrarn Maribor (ob 23.28) kažejo, da je bil pretok reke Drave pri hidroelektrarni Dravograd 1.140 kubičnih metrov na sekundo, pri hidroelektrarni Vuzenica 1286, pri hidroelektrarni Ožbalt 1352, hidroelektrarni Vuhred 1411 ter pri hidroelektrarni Fala 1479 kubičnih metrov na sekundo, kar je trenutno največ.

FOTO: ARSO

V Dravogradu je kritična meja pretoka Drave, ko že pride do zalivanja hiš, okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo. V Vuzenici pa je kritična meja pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo.

Pogovarjali smo se s predsednikom PGD Dravograd, Tilnom Čerujem, ki je nam okrog 22. ure povedal, da bodo tekom noči dežurali štirje gasilci, zjutraj pa ponovno sledi sestanek, na katerem se bodo z ostalimi pristojnimi službami, glede na najnovejše podatke, odločili kako naprej.

Na morebitne poplave so pripravljeni tudi v Vuzenici in na Muti, kjer si prav tako želijo, da tudi današnja noč mine mirno, brez poplav.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Ponoči bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Ob morju bo zapihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem od 9 do okoli 12 °C. V torek bo v zahodni Sloveniji občasno deževalo. Drugod bo suho vreme, nekaj sonca bo predvsem v vzhodni Sloveniji. Jugo ob morju bo zvečer oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 5, drugod od 9 do 14, ob morju do 17 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo popoldne ponehala. V četrtek bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter.

Dogodki