Bazenski kompleks Aqualatio Slovenj Gradec odprl svoja vrata domačim in tujim obiskovalcem (FOTO)

Pred dnevi se je bazenski kompleks Aqualatio Slovenj Gradec že predstavil širši javnosti, danes pa se je na rojstni dan zavetnice Slovenj Gradca, sv. Elizabete, uradno začela njegova prva kopalna sezona. Aqualatio Slovenj Gradec je svoja vrata odprl vsem obiskovalkam in obiskovalcem ter kopalkam in kopalcem.

Med prvimi kopalci je bazenski kompleks Aqualatio Slovenj Gradec danes gostil plavalce iz skupine Delfinčki in varovance Varstveno delovnega centra Slovenj Gradec. Profesorica Katarina Praznik s Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec je na prvi kopalni dan v novem bazenskem kompleksu predstavila Halliwick metodoučenja plavanja, osnovano na znanstvenih načelih hidrostatike, hidrodinamike in telesne mehanike, namenjeno učenju plavanja in omogočanju aktivnosti v vodi vsem ljudem, še posebej pa osebam s posebnimi potrebami in starejšim neplavalcem.

Vtisi po prvem skoku v bazen so bili odlični. Katarina Praznik je med drugim dejala, da takšnega bazenskega kompleksa z dvižnim dnom, ki bistveno olajša plavalno opismenjevanje najmlajših, ki se z vodo šele spoznavajo, pa tudi delo z vsemi, ki imajo kakršnekoli gibalne težave in potrebujejo za gibanje v vodi nižjo globino, v Sloveniji še ni.

Mestna občina Slovenj Gradec je torej poskrbela za sodoben bazenski kompleks, v katerem bodo obiskovalci lahko plavali, se zabavali in poskrbeli za svoje zdravje najmanj 360 dni v letu.

V poletnem času bodo obiskovalcem na voljo dva zunanja bazena in rekreacijske površine s trampolinoma, v notranjosti objekta pa so na voljo bazen z dvižnim dnom, vroči bazenček z efekti, velnes z zen prostorom in s štirimi različnimi savnami.

Bazenski kompleks v poletnem času sprejme 312 obiskovalcev in 208 kopalcev, v zimskem času pa 141 obiskovalcev in 94 kopalcev.

Obiskovalci Aqualatia Slovenj Gradecsi bodo lahko rezervirali terapevtske masaže, storitve kiropraktika, fizioterapevtske storitve in vadbe s kineziologom, v bazenskem kompleksu pa bo Zdravstveni dom Slovenj Gradec izvajal tudi fizioterapevtske storitve in balneoterapijotako preko delovnega naloga kot samoplačniško. Seveda bo poskrbljeno tudi za pijačo in prigrizke ter občasno za spremljevalni program.

Bazenski kompleks Aqualatio Slovenj Gradecje v prvi vrsti namenjen občankam in občanom, vsekakor pa se Mestna občina Slovenj Gradec nadeja tudi obiskovalcev od drugod. Cene so po besedah župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja “prijazne in privlačne”.

Za dnevno karto za zunanji ali notranji bazen bodo tako odrasli odšteli 6 evrov, študentje, upokojenci in dijaki pa 5,5 evra. Za zunanji in notranji bazen bodo odrasli morali nameniti 9 evrov, študentje, upokojenci in dijaki pa 8,5 evra.

Na voljo so tudi karte za večkratne vstope (»10-ka«, »30-ka«) ter celoletna vstopnica po ceni 360 evrov. Otroci do starosti 4,99 leta imajo prost vstop, za mlade do starosti 14,99 leta pa stane dnevna vstopnica za zunanji ali notranji bazen 5 evrov, za oba bazena pa 8 evrov.

Za enkratni triurni vstop v savno v bazenskem kompleksu bo potrebno odšteti 16 evrov, za 10 vstopov za tri ure pa 144 evrov. Prenosna vstopnica za 30 obiskov savne bo stala 432 evrov, tako imenovani VIP zakup savne (3 ure za 2 osebi) pa 60 evrov.

Mestna občina Slovenj Gradec svojim občanom letos ponuja tudi brezplačne prevoze z AQUALATIO BUS-om do bazenskega kompleksa iz vseh zaselkov občine, saj želi občankam in občanom v kar največji meri omogočiti čim lažji dostop do pomembne nove pridobitve v mestu.

AQUALATIO BUS bo vozil v času od 12. julija 2022 do 25. avgusta 2022. Relacije, po katerih bodo vozili brezplačni kopalni avtobusi, in postajališča na njih so razvidni iz kart, ki bodo ob voznih redih postavljene na vseh dvainštiridesetih postajališčih. Relacije in vozni redi bodo objavljeni tudi na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec in na družbenih omrežjih.

Slovenjgraška občina je bazenski kompleks in park urbanih športov umestila v t. i. degradirano območje Mercator. Z ureditvijo več tisoč kvadratnih metrov velikega območja ni le sanirala degradiranega območja, ampak je ustvarila privlačno območje z različnimi vsebinami. Minister Republike Slovenije za okolje in prostor Uroš Brežan je ob uradnem odprtju bazenskega kompleksa izpostavil pomen ureditve degradiranega območja. Po besedah Gašperja Mateliča, direktorja operative v Kolektor Kolingu, glavnem izvajalcu, je šlo za tehnično zanimiv projekt, katerega končni rezultat je lep objekt, ki bo v ponos koroškemu mestu. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler pa je večkrat poudaril, da gre za največjo naložbo v občini v daljšem obdobju in da je to pomembna pridobitev tako za Slovenj Gradec kot širše območje, predvsem pa je v času poletnih počitnic pomembna za otroke in mlade. Ob odprtju kopalne sezone ni skrival navdušenja. Dejal je, da se bo ta dan z zlatimi črkami zapisal v zgodovino Slovenj Gradca.

Temeljni kamen za gradnjo bazenskega kompleksa in ob njem rastočega parka urbanih športov je bil položen septembra 2020. Po treh letih je – tako kot je bilo načrtovano – bazenski kompleks kljub epidemiji in močnim spremembam na trgu in težavam v gospodarskih panogah 23. junija 2022 odprl svoja vrata. Mestna občina Slovenj Gradec ga je zgradila s pomočjo sredstev države in Evropske unije ter Eko sklada. Skupaj s parkom urbanih športov, ki ga bodo odprli septembra, je naložba vredna 8,3 milijona evrov. Od tega je Mestna občina Slovenj Gradec prispevala 2.217.437,9 evra.

“Verjamemo, da bo bazenski kompleks Aqualatio Slovenj Gradec pisal še bolj uspešno zgodbo od dosedanjega slovenjgraškega letnega kopališča na isti lokaciji,” so po današnji otvoritvi sporočili iz MO Slovenj Gradec.

FOTOGALERIJA

Besedilo: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Slovenj Gradec

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije