Avstriji 10,6 milijona evrov za neupravičeno vrnjeno Klimtovo sliko

Avstrija je z dediči zbirateljice umetnin Nore Stiasny, ki je bila žrtev holokavsta, dosegla poravnano zaradi leta 2001 neupravičeno vrnjene slika Gustava Klimta z naslovom Jablana II. Dediči bodo Avstriji plačali 11,3 milijona ameriških dolarjev, kar je približno 10,6 milijona evrov, so nedavno sporočili z avstrijskega ministrstva za kulturo.

Obenem so na Dunaju po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedali, da bodo omenjeni znesek namenili za bodočo stalno lokacijo Hiše avstrijske zgodovine (hdgö).

Poskusi odkupa slike niso uspeli, saj se sedanji lastniki slike po navedbah avstrijskega ministrstva za kulturo o tem sploh niso želeli dogovarjati.

“Čeprav je boleče, ker ni možnosti za vrnitev slike Jablana II v Avstrijo, je vseeno razveseljivo, da se je dolgoletna in zapletena zgodovina vračanja te slike končala s poravnavo. Hkrati ne smemo nikoli pozabiti, da ta in drugi primeri vračanja temeljijo na sistematičnem izključevanju, preganjanju in umorih neštetih ljudi v času nacionalsocializma,” je sporočila avstrijska državna sekretarka za kulturo Andrea Mayer.

Predstavnik dedičev Alfred J. Noll je v odzivu poravnavo “po težkih pogajanjih” označil za “izjemno razveseljivo“. V dogovoru z avstrijskim ministrstvom za finance bodo omenjeni znesek namenili za bodočo trajno rešitev lokacije hdgö.

“Hiša zgodovine že leta potrebuje trajno in trajnostno prostorsko rešitev,” je ob tem povedala Andrea Mayer. Kot je dodala, načrt še snujejo, je pa 10,6 milijona evrov “dober zagonski kapital za tak izziv”.

Avstrija je leta 2001 na priporočilo svetovalnega odbora za vračanje umetnin Klimtovo sliko Jablana II vrnila dedičem Avstrijke Nore Stiasny, a se je na koncu izkazalo, da je šlo za napačno odločitev, saj je prišlo do zamenjave s Klimtovo sliko z naslovom Vrtnice pod drevesi, ki je bila del umetniške zbirke Nore Stiasny. Temu stališču je lani sledila tudi francoska narodna skupščina, ki je njenim dedičem vrnila sliko Vrtnice pod drevesi. Ta je bila do takrat na ogled v francoskem narodnem muzeju Musee d’Orsay v Parizu. Dediči so Vrtnice pod drevesi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prodali in z izkupičkom prodaje sedaj Avstriji plačali odškodnino za Jablane II.

Dunajski umetnik Gustav Klimt (1862-1918) je najbolj znan predstavnik dunajske secesije. Njegova najbolj znana slika je Poljub, ki prikazuje tesno objet par v zlatih odtenkih. Motiv je danes ovekovečen na plakatih in številnih drugih predmetih.

Več iz istega kraja