Avstrija v novo sproščanje ukrepov. Epidemiološke razmere so še boljše od pričakovanj

V Avstriji se s 1. julijem končujejo številni ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim se poslavlja nočna omejitev gibanja, zaradi česar bo v sprva nekoliko okrnjenih kapacitetah znova mogoče nočno obratovanje gostinskih lokalov, je danes napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

“Naredimo lahko nove velike korake v smeri proti normalnosti,” je dejal Kurz in dodal, da se bo znova lahko “plesalo, poročalo in praznovalo”. Epidemiološke razmere so še boljše od pričakovanj, je dejal glede na trenutno sedemdnevno incidenco okužb, ki znaša 15 primerov na 100.000 prebivalcev.

V gostinstvu bo odpadla obveznost zaščitnih mask tudi za zaposlene. Področja umetnosti, kulture in športa pa bo kot že pred časom napovedano mogoče znova doživeti brez omejitev. Vse prireditve se bodo lahko odvile brez zgornje meje udeležencev oz. gledalcev. Znova bodo dovoljena tudi stojišča.

Namesto zaščitne maske tipa FFP2 bo po novem v trgovinah, na avtobusih in vlakih potrebna le še zaščita ust in nosu. Maske z visoko zaščito bodo obvezne le še v bolnišnicah in domovih za starejše, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Še naprej pa za obisk gostinskih lokalov in prireditev ostaja v veljavi obveznost t. i. pravila PCT – prebolevnosti, cepljenja ali testiranja. Od 1. julija bo sicer obvezno testiranje le še za vse, stare najmanj 12 let.

22. julija Avstrija načrtuje nadaljnje sproščanje omejitvenih ukrepov.

Kurz je ob tem spomnil, da je država naredila velik napredek pri cepljenju proti covidu-19. Več kot polovica prebivalcev naj bi bila že cepljena z vsaj enim odmerkom. Sadove naj bi obrodila tudi strategija testiranja s okoli 40.000 dnevno opravljenimi testi.

Različica novega koronavirusa, poimenovana delta, bi sicer lahko posegla v načrte nadaljnjega rahljanja, je po drugi strani posvaril Oswald Wagner z medicinske univerze na Dunaju, a dodal, da cepljenje tudi proti tej različici nudi visoko zaščito, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije