Search
Close this search box.

Anketa RTVS: Gibanje Svoboda prehitelo SDS

Aprilska javnomnenjska raziskava, ki jo je za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) opravila agencija Mediana, kaže, da je Gibanje Svoboda za las prehitelo SDS. V primerjavi s prejšnjim merjenjem se ocena dela vlade ni kaj dosti spremenila. Najbolj priljubljen politik pa še vedno ostaja predsednik republike Borut Pahor.

Gibanje Svoboda bi po najnovejši raziskavi Mediane na državnozborskih volitvah podprlo 19,7 odstotka vprašanih, kar je 1,7 odstotne točke več kot v marčni raziskavi. SDS je pristala na drugem mestu in bi med strankami, ki so napovedale udeležbo na državnozborskih volitvah, prejela 18,7 odstotka oziroma 0,4 odstotne točke več kot v začetku marca.

Na tretje mesto bi se z 8,2 odstotka uvrstila SD, ki je zabeležila 0,5 odstotne točke višjo podporo kot prejšnjič. Sledita Levica s 6,4 odstotka (0,8 odstotne točke več) in NSi s petimi odstotki (0,5 odstotne točke manj).

V anketi so se nato zvrstile Povežimo Slovenijo s 3,7 odstotka (1,7 odstotne točke več), LMŠ, ki je s 3,3 odstotka sicer zabeležila največji padec podpore (2,4 odstotne točke manj) in SNS s prav tako 3,3-odstotno podporo (1, 6 odstotne točke več), nato pa stranka SAB z 2,8 odstotka podpore vprašanih, medtem ko je v prejšnji raziskavi dosegla štiriodstotno podporo.

Brez uvrstitve v parlament bi po merjenju Mediane ostale Naša dežela (1,9 odstotka), Resni.ca (1,7 odstotka), Piratska stranka (1,3 odstotka), DeSUS (1,1 odstotka), Dobra država in Naša prihodnost (1,1 odstotka), Vesna zelena stranka (en odstotek). Zavezništvo osvobodimo Slovenijo bi medtem podprlo 0,4 odstotka vprašanih, Domovinsko ligo pa 0,1 odstotka anketiranih.

Med vprašanimi jih 10,6 odstotka ne ve, koga bi volilo. Nobene od naštetih strank ne bi volilo 6,9 odstotka vprašanih, 0,6 odstotka pa bi volilo katero drugo stranko.

Ocena dela vlade ostaja primerljiva s prejšnjimi raziskavami. Negativno oziroma zelo negativno njeno delo ocenjuje 47,1 odstotka vprašanih, kar je 1,4 odstotne točke več kot marca. S srednjo oceno ga ocenjuje 21,3 odstotka vprašanih (2,4 odstotne točke manj). Pozitivno oziroma zelo pozitivno pa delo vlade ocenjuje 27,9 odstotka vprašanih (1,2 odstotne točke manj).

Na prvem mestu lestvice ocene dela politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, še vedno mu sledi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Na tretjem mestu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič, sledijo še predsednica SD Tanja Fajon, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik NSi Matej Tonin, predsednik liste Dobre države in Naše prihodnosti Ivan Gale, predsednik LMŠ Marjan Šarec, koordinator Levice Luka Mesec in premier Janez Janša.

V tokratni raziskavi so anketirance spraševali tudi, katerim ukrepom, ki vplivajo na vsakdanje življenje, so naklonjeni. Obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih podpira 62 odstotkov vprašanih, ukrepu pa je nenaklonjenih 36 odstotkov. Bolj neodločen rezultat je Mediana izmerila glede naklonjenosti uvedbi obveznega pogoja PCT. Naklonjenost ukrepu je izrazilo 46 odstotkov anketiranih, proti pa se je bilo 47 odstotkov.

Mediana je preverjala tudi naklonjenost prebivalstva do odločitev vlade glede vojne v Ukrajini. Obsodbi ruske invazije v Ukrajini je naklonjenih 61 odstotkov vprašanih, 29 odstotkov pa je potezi izrazilo nenaklonjenost. Neopredeljenih je bilo 10 odstotkov.

Nudenje humanitarne in diplomatske pomoči Ukrajini podpira 81 odstotkov anketirancev, 12 odstotkov je izrazilo nenaklonjenost, sedem odstotkov pa se ni opredelilo.

Pripravljenost, da Slovenija sprejema begunce z območij napadov v Ukrajini, podpira 78 odstotkov sodelujočih v raziskavi, 14 odstotkov jih je temu nenaklonjenih, osem odstotkov pa glede tega stališča nima mnenja.

Mediana je raziskavo na vzorcu 1025 oseb izvedla med 30. in 31. marcem.

Dogodki

Aprilska javnomnenjska raziskava, ki jo je za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) opravila agencija Mediana, kaže, da je Gibanje Svoboda za las prehitelo SDS. V primerjavi s prejšnjim merjenjem se ocena dela vlade ni kaj dosti spremenila. Najbolj priljubljen politik pa še vedno ostaja predsednik republike Borut Pahor.