Anketa Ninamedie za več medijev: SAB in LMŠ pod parlamentarnim pragom

Po zadnji volilni napovedi, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer pripravila agencija Ninamedia, se največja podpora na volitvah v DZ obeta strankama Gibanje Svoboda in SDS. Ob tem se obeta tesen boj več strank za vstop v DZ. Po zadnji anketi bi parlamentarni prag prestopilo gibanje Povežimo Slovenijo, pod njim pa bi ostali LMŠ in SAB.

Največ glasov (26,3 odstotka) agencija Ninamedia trenutno napoveduje Gibanju Svoboda, ki po raziskavah agencije zadnjih nekaj dni beleži dokaj stabilno podporo. Podobno tudi SDS, ki bi se uvrstila na drugo mesto s 25,5 odstotka glasov.

Tretje mesto bi zasedla Levica (8,8 odstotka), ki je v zadnjih treh dneh zabeležila rahel upad podpore, prav tako SD (8,6 odstotka).

V DZ bi se prebili še NSi (7,8 odstotka glasov), ki se ji podpora v zadnjih nekaj dneh nekoliko krepi, in gibanje Povežimo Slovenijo (štiri odstotke), ki mu ob rahlem upadu podpore v zadnjih nekaj dneh po 15. aprilu rezultati raziskave zopet kažejo zadosten rezultat za vstop v DZ.

Tik pod parlamentarnim pragom bi ostali SAB (3,4 odstotka) in LMŠ (3,3 odstotka), ki ji je torkova raziskava še napovedovala preboj v DZ.

Pod parlamentarnim pragom bi ostale tudi Resni.ca (2,8 odstotka), Piratska stranka Slovenije (1,7 odstotka), Vesna (1,7 odstotka), Naša Dežela (1,3 odstotka) in gibanje Zdrava družba (en odstotek glasov). Ostale stranke bi po napovedih prejele manj kot odstotek glasov volivcev.

Agencija je z raziskavo preverjala tudi namero o udeležbi volivcev na nedeljskih volitvah. Da se bo volitev zagotovo udeležilo, je odgovorilo 62,6 odstotka vprašanih, 18,7 odstotka pa se jih bo verjetno udeležilo. Volitev se bo morda udeležilo 11 odstotkov vprašanih, 0,9 se jih verjetno ne bo udeležilo, zagotovo pa se jih ne bo udeležilo 5,5 odstotka vprašanih. Da ne vedo, če se bodo volitev udeležili, je odgovorilo 1,3 odstotka vprašanih.

Ninamedia je med 14. in 16. aprilom telefonsko anketirala 750 ljudi. Do 22. aprila, ki je zadnji dan pred začetkom volilnega molka, bo agencija za Dnevnik in Večer raziskave javnega mnenja po t. i. metodi tracking poll objavljala vsakodnevno.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije