Andrej Omerzel predlaga, da vsi koroški svetniki odstopijo računalnike šolarjem ter se odpovejo sejninam in nagradam

Koroški županji in župani bodo imeli na seji Sveta Koroške regije na mizi tudi pobudo ravenskega svetnika Andreja Omerzela, v kateri predlaga, da se vsi koroški svetniki in svetnice za nekaj časa odpovedo službenim računalnikom in jih odstopijo šolarjem, ki jih v času pouka na daljavo še kako potrebujejo. Hkrati pa predlaga, da se odpovejo sejninam in nagradam do konca tega leta.
IMG_4063

O tem, da so ravenski svetniki Občinskega sveta Ravne in župan dr. Tomaž Rožen podprli pobudo svetnika Andreja Omerzela v kateri jih je pozval, da šolarjem v času pouka na daljavo odstopijo v uporabo njihove prenosne računalnike, smo že poročali TUKAJ. Tokrat pa je Omerzel podobno pobudo naslovil pobudo na koroške župane in županji, o kateri naj bi odločali danes na seji Sveta Koroške regije.

Ravenski svetnik je na Svet Koroške regije namreč naslovil pobudo za zagotovitev prenosnih računalnikov učenkam in učencem osnovnih šol iz socialno šibkejših družin in vzpostavitev posebnega sklada za občanke in občane, ki nujno potrebujejo pomoč.

Omerzel je glede na trenutno stanje v Sloveniji mnenja, da je v teh težkih časih, še posebej potrebno zaščititi najšibkejše v naši družbi, predvsem otroke iz socialno šibkih družin ter otroke s posebnimi potrebami. “Zaradi ekonomskih razlik se povečujejo razlike med otroci, predvsem iz vidika dostopnosti do izobraževanja,” je dejal in opomnil, “da enakopraven dostop do izobraževanja varujejo najvišji pravni akti Evropske unije in Republike Slovenije.”

V zapisu je tudi spomnil, da je bila v Občini Ravne na Koroškem sprejeta pobuda, da se občinski svetniki odrečejo občinskim prenosnim računalnikom za namen zagotovitve dostopa do šolanja na daljavo za učenke in učence osnovnih šol iz socialno šibkejših družin.

“Ker verjamem, da na Koroškem duh solidarnosti in odgovornosti do najranljivejših v naši sredini še ni izginil, vas vljudno prosim, da na naslednjo sejo Sveta Koroške regije uvrstite spodaj navedeni točki,” je zapisal Omerzel

  • Vseh 12 občin Koroške regije (Občina Črna na Koroškem, Občina Mežica, Občina Prevalje, Občina Ravne na Koroškem, Mestna občina Slovenj Gradec, Občina Mislinja, Občina Dravograd, Občina Muta, Občina Radlje ob Dravi, Občina Podvelka, Občina Vuzenica in Občina Ribnica na Pohorju), svojemu občinskemu svetu predlagajo sprejem sklepa, v katerem se občinske svetnice in svetniki odrečejo službenim prenosnim računalnikom v korist učenkam in učencem iz socialno ogroženih družin.
  • Vseh 12 občin Koroške regije, svojemu občinskemu svetu predlagajo sprejem sklepa, v katerem se občinske svetnice in svetniki odrečejo sejninam in nagradam do konca leta 2020. Vse sejnine in nagrade se naj prenesejo v poseben sklad, katerega vodi posamezna občina in je namenjen vsem občankam in občanom, ki so se zaradi posledic pandemije znašli v finančni stiski in nujno potrebujejo pomoč (hrana, oblačila, položnice, kurjava ipd.).

Za konec je Omerzel še dodal, da bi upravičenost do pomoči iz sklada presojal pristojni center za socialno delo, ki bi smiselno uporabljal kriterije, ki se uporabljajo za dodelitev izredne denarne socialne pomoči. “Cenjeni županji, spoštovani župani. Naj bo tokrat Koroška zgled v solidarnosti za celotno Slovenijo,” je sklenil zapis Andrej Omerzel.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.