Search
Close this search box.

Andrej Gradišnik osvojil Mount Everest, najvišji vrh sveta

Korošec Andrej Gradišnik, domačin s Prevalj, je osvojil najvišji vrh sveta, Mount Everest.

Kot so sporočili iz tabora Andreja Gradišnika, domačina s Prevalj, je kleni Korošec, zagrizeni alpinist in osvajalec mnogih vrhov, danes osvojil tudi najvišjega na svetu, Mount Everest, ki meri neverjetnih 8849 metrov v višino.

Na svojo pot se je odpravil 7. aprila 2023, ko se je poslovil od domačih in se prvič sam odpravil na odpravo, kar doslej še ni storil nikoli.

Andrej je računal, da se bo na prvo aklimatizacijsko rotacijo lahko odpravil kmalu po prihodu v bazni tabor na višini 5400 metrov, ki ga je dosegel že devet dni po odhodu z Brniškega letališča, a vse le ni šlo po načrtih, saj se je dogajanje malce zavleklo in se je lahko na prvo aklimatizacijsko rotacijo, brez katerih vzpon na tako visoko goro seveda ne gre, odpravil šele 27. aprila.

Drugo aklimatizacijsko rotacijo je opravil v maju, 5. maja se je kljub slabšim vremenskim razmeram odpravil na pot do vseh vmesnih postojank, ki jih je potrebno obkljukati na tej poti.

Med obema rotacijama je osvojil vse postojanke v taborih na različnih višinah, T1 se nahaja na višini 6050 m, T2 na višini približno 6500 m, T3 na dobrih 7300 m in T4 na 7950 m, kamor letošnje leto razen šerp, ki skrbijo za fiksne vrvi in jeklenke s kisikom, še ni stopilo veliko ljudi. Na poti pa je premagoval strma pobočja, ledene slapove, neusmiljen veter in seveda mraz.

Po sestopu z druge aklimatizacijske rotacije nazaj v bazni tabor, je spet sledila regeneracija in počitek pred samim vzponom na osemtisočaka, ki si ga je Andrej želel osvojiti.

In to mu je danes uspelo! Po dolgotrajnih pripravah, si je danes končno izpolnil življenjsko željo in osvojil najvišjo goro na svetu – Mount Everest.

Andreju čestitamo za neverjeten dosežek, ter mu želimo tudi varen sestop in vrnitev v domovino, kjer ga Korošci že nestrpno pričakujemo.

Čestitke!

Vir: Everest 23 – blog Andreja Gradišnika

Dogodki

Korošec Andrej Gradišnik, domačin s Prevalj, je osvojil najvišji vrh sveta, Mount Everest.