Search
Close this search box.

Alternativni kulturniki v Slovenj Gradcu si želijo svoj prostor

Slovenjgraški alternativni kulturniki, predvsem glasbeniki, si prizadevajo, da bi dobili prostor, kjer bi lahko ustvarjali tudi po deseti uri zvečer, brez da bi koga s tem motili.

V izjavi, ki jo je skupina slovenjgraških alternativnih kulturnih umetnikov pod okriljem Društva MAD posnela in objavila na portalu youtube.com, ki si ga lahko v celoti ogledate TUKAJ, so člani društva izpostavili problematiko, da v Slovenj Gradcu umetniki, predvsem glasbeniki, nimajo primernih prostorov za izvajanje koncertne dejavnosti. Valentina Vušnik, predsednica društva MAD je dejala, da predvsem potrebujejo prostor, ki ga bodo umetniki vzeli za svojega in bodo lahko ustvarjali dobre in kvalitetne vsebine. Prepričani so, da imajo sposobnosti, ideje in kreativnost, le prostor, kjer bi lahko to pokazali tudi ostalim, jim manjka. S tem se strinja tudi Rebeka Mlakar, študentka kulturologije, ki dodaja, da se imajo trenutno v čudovitih prostorih habitata, kjer si različna društva in interesne dejavnosti delijo nekakšen mikrokozmos sicer odlično, a bi namenska dvorana predstavljala nekakšno vezivno tkivo med vsemi temi društvi, kjer bi se lahko umetniki med seboj spodbujali, dopolnjevali in podpirali, saj ko se nekje počutiš dobro, domače, potem tudi lažje delaš dobro in vračaš v skupnost.

Temu pritrjuje tudi ravnatelj Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec, Blaž Šušelj, ki je prepričan, da dvorana ne pomeni samo prostora za nastopanje, ampak tudi možnost za razvoj socialnih in družbenih veščin. Dvorana bi namreč predstavljala prostor, s katerim bi mladi upravljali sami, si samo postavljali urnik, delali v njem z opremo, ter se pri tem učili in izpopolnjevali. Trenutno lahko te veščine razvijajo samo v lastni režiji, saj primernih prostorov za to nimajo. Aleš Gangl, avido-video ustvarjalec se temu mnenju pridružuje, pri tem pa poudarja, da zaradi manjka tega prostora trenutno trpi kreativno ustvarjanje, saj se morajo umetniki in kulturniki osredotočati tudi na organizacijsko plat dogodkov, od administracije, organizacije in vsega, kar temu pritiče. To marsikdaj za ustvarjalce pomeni velik pritisk in težavo, namenska dvorana s potrebno tehniko pa bi prispevala predvsem k temu, da bi lahko kreativna energija tekla predvsem v ustvarjanje kakovostnih vsebin.

Mladi kulturniki in njihovi podporniki v Slovenj Gradcu predvsem poudarjajo, da bi z namensko dvorano pridobili veliko, tako v samem ustvarjalnem in kreativnem procesu, kot tudi na področju povezovanja različnih interesnih dejavnosti, kot tudi z vidika širjenja kroga različnih koncertov in prireditev, na katere bi lahko povabili tudi društva iz različnih koncev Slovenije, za kar trenutno na žalost nimajo primernih prostorov.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, se je na to odzval na novinarski konferenci ob koncu 4. seje mestnega sveta Občine Slovenj Gradec. Dejal je, da se na občini zavedajo, da v Slovenj Gradcu delujejo različna mladinska društva, ki se ukvarjajo tudi z alternativno mladinsko kulturo in vedo, da trenutno društva nimajo primerne dvorane za koncertne dejavnosti. Za vse ostale dejavnosti imajo trenutno odlične pogoje v habitatu, kjer jim občina pomaga tudi pri plačilu stroškov za najem prostorov. Se pa na občini zavedajo, da je prostor, kjer bo možno izvajati tudi koncerte še kako potreben, a občina enostavno nima prostorov, kjer bi lahko društvom to zagotovili. Zato se trenutno društva poslužujejo alternativnih variant, med drugim prirejajo manjše koncerte tudi v MKC-ju. Ker pa se zavedajo pomena vseh dejavnosti in deležnikov v občini in z vsemi ravnajo enakopravno in jim poskušajo prisluhniti in pomagati, pa na občini intenzivno delajo na tem, da bi našli prostor za te dejavnosti, četudi pri zasebnikih. V prihodnosti pa župan upa, da bodo našli prostor za koncertno dvorano za alternativne kulturne umetnosti v Slovenj Gradcu.

Celotno izjavo župana Tilna Kluglerja pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Vir: Društvo MAD, MO Slovenj Gradec

Dogodki

Slovenjgraški alternativni kulturniki, predvsem glasbeniki, si prizadevajo, da bi dobili prostor, kjer bi lahko ustvarjali tudi po deseti uri zvečer, brez da bi koga s tem motili.