Search
Close this search box.

Akcija “Pomagajmo Lovru” uspešno zaključena. Dinos podaljšuje zbiranje papirja

S koncem marca smo zaključili uradno akcijo, za katero se vsi, ki smo pri tem sodelovali, strinjamo, da je bila več kot uspešna. Na pobudo podjetja Dinos iz Dravograda pa bomo še do konca junija za Lovra zbirali star papir.
Prilagojeno mizico je Lovru podarilo podjetje Lamiles.

Pred petimi meseci, natančneje 14. novembra 2018, smo na našem spletnem portalu prvič objavili zgodbo takrat 10-mesečnega Lovra iz Dravograda, ki se je z družino znašel v hudi stiski in neizhodnem položaju. S koncem marca smo zaključili uradno akcijo, za katero se vsi, ki smo pri tem sodelovali, strinjamo, da je bila več kot uspešna. Na pobudo podjetja Dinos iz Dravograda pa bomo še do konca junija za Lovra zbirali star papir.

Takrat so se ob prebiranju članka marsikomu orosile oči, ni bilo malo takšnih, ki so potočili tudi kakšno solzico. Z žalostjo in solznimi očmi nam je zgodbo novembra razlagala tudi Lovrova mamica Klavdija. Solze v njenih očeh so prisotne tudi danes, ob zaključku uradne akcije, vendar so to tokrat solze sreče in hvaležnosti, namenjene vsem, ki so družini Voglič v teh petih mesecih naklonili čas, materialne dobrine, pomoč in seveda tudi denar za malega Lovra.

Star papir lahko za Lovra darujete še vse do konca junija, kar je omogočilo podjetje Dinos iz Dravograda. Zabojnik zanj je postavljen na stadionu v Radljah ob Dravi.

Lovro ob našem prvem srečanju, novembra 2018

Naj spomnimo, da se je Lovro iz Dravograda, ki šteje danes 14-mesecev, rodil z deformacijo obeh nog in desne roke, ima potrjeno diagnozo »Diskinetični sindrom – cerebralne paralize«, po rojstvu so se pojavile še težave s sluhom, zdravniki so potrdili tudi spremembe na možganih, zaradi česar mu leva stran v razvoju močno zaostaja. Lovro ima tudi atopični dermatitis, alergijo na mleko in težave z dihanjem. Starša mu želita omogočiti čim boljši razvoj, skromna želja je, da bi mu lahko tedensko plačevala dodatno terapijo in da bi morda lahko enkrat samostojno hodil.

Družinski proračun je zaradi Lovrove bolezni mesečno obremenjen za dodatnih 500 evrov, nujno potrebna je tudi sanacija hiše ter preureditev prostorov. Zaradi Lovrove bolezni so vsak dan na poti, razpeti med Dravogradom, Mariborom in Ljubljano, kar jim povzroča še dodatne stroške, ki so zaradi samoplačniških terapij že tako (pre)visoki, zaradi česar so se Lovrovi starši odločili, da poskusijo finančno pomoč poiskati ob pomoči medijev. In odziv bralcev ter ostale javnosti je bil neverjeten.

Dela v hiši že potekajo ob pomoči prostovoljcev in nekaterih zasebnikov. Zunanje stopnišče pa je Vogličevim brezplačno preuredilo podjetje Koroški zidar iz Vuzenice.

Na transakcijskem računu, ki je bil za Lovra odprt do konca marca pri RK Dravograd, se je zbralo približno 34.500 evrov. Na kar smo lahko res ponosni, Vogličevi pa so za darovane zneske neizmerno hvaležni. Porabo denarja, ki so ga srčni darovalci iz celotne Slovenije, ne le Koroške, že od prvega dne naprej in potem tudi dnevno, ves čas trajanja akcije, nakazovali na omenjen transakcijski račun, nadzira veččlanska komisija, vpogled v vodenje in stanje na računu pa imata ves čas tudi Lovrova starša.

Del zbranih sredstev so namenili tudi za nakup aspiratorja, ki stane 418 evrov.

Vzporedno je potekala tudi akcija zbiranja zamaškov, ki ste jih za Lovra darovali skoraj tri tone in zbiranje starega papirja, ki ste ga v dober namen podarili več kot 12 ton. Slednjega še vedno lahko darujete do konca akcije “Zbirajmo star papir za Lovra”, ki jo je Dinos zanj podaljšal do 30. 6. 2019. Trenutno je Dinosov zabojnik postavljen na stadionu v Radljah ob Dravi. V naslednjih tednih pa bodo zabojniki postavljeni tudi na drugih lokacijah, o čemer vas bomo sproti obveščali.

Lovro tedensko obiskuje tudi dodatne samoplačniške terapije, za eno uro odštejejo 40 evrov.

Seveda je pri tem potrebno omeniti, da so v teh mesecih potekale še druge dobrodelne akcije, prireditve in dogodki, ki so jih organizirala razna društva, podjetja in posamezniki ter na ta način pomagala malemu borcu iz Dravograda. Vrhunec celotnega dogajanja pa je bil Dobrodelni koncert s srcem in glasbo za Lovra, ki smo ga na pobudo PGD Dravograd in zasedbe Trio Rudija Breznika organizirali konec januarja. Na koncertu smo zbrali rekordnih 16.228 evrov, ki jih bodo Vogličevi namenili za obnovo in preureditev hiše, ki jo že preurejajo ob pomoči zbranih sredstev ter drugih donatorjev, zasebnikov in prostovoljcev. Številni pa so v tem času tudi sami obiskali družino in osebno predali Lovro finanča sredstva ali materialne dobrine.



Ob koncu akcije, ki smo jo v uredništvu Koroških Novic, ob pomoči številnih posameznikov in društev ter organizacij, uspešno spravili pod streho, smo preverili tudi, kako je v tem času napredoval Lovro in kakšno je njegovo trenutno zdravstveno stanje.

Kot je povedala njegova mama Klavdija, ravno te dni preživijo veliko časa na Soči v Ljubljani, kamor dnevno vozijo Lovra na rehabilitacijo. “Naj povem, da smo nekaj zbranih sredstev že porabili za dodatne terapije, ki jih Lovro redno obiskuje in mu tudi zelo pomagajo ter za nakup različnih pripomočkov, ki mu lajšajo njegov vsakdan. Pri čemer smo zelo hvaležni za darovana sredstva, ki so nam pomagali, v veliko pomoč pa nam je tudi zdravstveno osebje oziroma terapevti v ZD Mariboru. Ob tej priložnosti bi se rada še posebej zahvalila Lovrovi terapevtki Barbari Bigec Skečaj, ki je poskrbela, da lahko Lovro obiskuje njihove terapije ter Petri Timošenko, ki se že eno leto trudi z našim Lovrom.”

Peno za Lovrov senzorični bazen je podarilo podjetje Pura tehnika, v podjetju Žana Glinika pa so pene oblekli, tako da lahko Lovro brezskrbno in varno uživa med igro v njem.

Klavdija je še povedala, da so v tem času za Lovra nabavili in kupili tudi veliko terapevtskih in zdravstvenih pripomočkov: zanj prilagojen stolček za sedenje in igro, okroglo terapevtsko žogo, aspirator za čiščenje žrela zaradi nabiranja sluzi, terapevtske klopce za fizioterapijo, vibracijska plošča in utež za mišični tonus, masažni aparat za lažje izkašljevanje … Še posebej veseli pa so hojice, s katero Lovro naredi samostojno že tudi kakšen korak.

Glede dodatnih terapij in pripomočkov, ki mu jih lahko starša zagotovita ravno zaradi srčnih ljudi, ki so se vključili v dobrodelno akcijo za Lovra, pravita, da mu zelo pomagajo, da Lovro vidno napreduje, čeprav je pogosto bolan, saj je ravno zaradi slabega imunskega sistema še bolj podvržen tudi ostalim virusnim obolenjem in sezonskim boleznim. Izvedeli pa smo tudi, da ga že naslednji torek čaka operacija roke.

Terapevtska klopca za fizioterapijo, eno že imajo doma, dve sta še naročeni. Za vse tri bodo odšteli približno 370 evrov.

Ob koncu pogovora sta nas Lovrova starša, Klavdija in Nejc ganjena prosila, da se v njunem imenu in imenu celotne družine zahvalimo vsem, ki so jim v teh težkih trenutkih stali ob strani in jim pomagali na takšen ali drugačen način, vsak po svojih zmožnostih. “Vsak, ki je prispeval svoj kamenček k celotnemu mozaiku, je v nas pustil nepozabno sled in s tem pomagal Lovru, da lažje krmari skozi življenje. Zavedava se, da bo njegova pot še težka in naporna, vendar verjameva, da mu bo uspelo, saj je pravi borec, z železno voljo, ki se vsak dan trudi za boljši jutri. Hvala vsem iz srca.”

Tudi v imenu Koroških Novic se zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali, da smo lahko z vašo pomočjo akcijo uspešno izpeljali do konca in na ta način vsaj malo omilili stisko družin Voglič in kar je najpomembnejše, s tem pomagali malemu Lovru. Hvala vsem.

Dogodki

S koncem marca smo zaključili uradno akcijo, za katero se vsi, ki smo pri tem sodelovali, strinjamo, da je bila več kot uspešna. Na pobudo podjetja Dinos iz Dravograda pa bomo še do konca junija za Lovra zbirali star papir.