Search
Close this search box.

Romuni osvojili Pumori, člana AK Črne vrh Lobuche

Črnjanski alpinisti so nas danes seznanili z novico oz. popravkom, da so v Katmanduju pridobili napačne informacije, da niso edini dosegli kampa 2, kot smo poročali 26. 10. 2018. Temveč so ga tudi Romuni, Romeo Popa, Zsolt Torok in Teofil Vlad, ki jim je uspelo še več, opravili so prvenstveni vzpon v jugovzhodni steni gore Pumori (7161 m).

Omeniti pa je treba, da sta Nenad Čmarec in Aleš Paradiž, člana odprave AK Črna, kljub neuspehu na Pumoriju, v Nepalu osvojila 6090 m visok vrh Lobuche.

Kot smo že poročali, so se člani Alpinističnega kluba Črna, Nenad Čmarec, Aleš Paradiž, Gašper Zapečnik, Peter Mlinar in Gašper Stopar, v Himalajo, s ciljem po normalni smeri preplezati 7161 m visoko goro Pumori.

https://www.koroskenovice.si/sport/clani-ak-crna-na-koroskem-kmalu-v-himalaji/

To jim sicer zaradi slabih vremenskih razmer ni uspelo, so pa zadovoljni, da so uspešno preplezali smer do kampa 2.

Člani odprave so 29. 9. 2018 iz Zagreba poleteli proti Katmanduju. Po urejanju papirjev za dostop na goro so se 3. oktobra s helikopterjem odpeljali v Luklo, letala namreč zaradi slabega vremena niso letela. Naslednji dan, 4. oktobra se je začel pristopni marš, ki je trajal do 10. oktobra, ko so člani ekipe iz AK Črna prispeli v »base camp«, kjer so 5. oktobra postavili kamp 1 na 5700 m in si vzeli dva dni počitka.

Najprej proti želenemu cilju so se odpravili 14. oktobra, ko so štirje člani odprave uspešno preplezali smer med kampom 1 in kampom 2. Smer je bila zahtevnejša, kot so pričakovali, zaradi slabih razmer so porabili vse fiksne vrvi za varen spust v kamp 1. Do približno 5800 m sploh ni bilo snega, do kampa 2 pa je bilo veliko snega s skalnimi skoki ter velika nevarnost proženja kamenja in podorov, pot do kampa 3 bi bila pa še nevarnejša zaradi proženja snežnih plazov.

Zaradi prevelike objektivne nevarnosti proženja snežnih in kamnitih plazov, pomanjkanja fiksnih vrvi za varen sestop ter vremenske napovedi, ki je napovedovala močan veter na grebenu, so se člani odprave odločili, da prekinejo osvajanje Pumorija. Enako se je odločila Španska odprava.

Po sestopu in prihodu v Katmandu so imeli na Ministrstvu za turizem sestanek, kjer so jim podali informacije o gori, težavnosti, smeri, ki jih bo ministrstvo uporabilo za naslednje odprave. Kljub neosvojenemu vrhu so jim zaposleni na ministrstvu čestitali, saj so menili, da so člani AK Črna prva odprava letos, ki je uspešno preplezala smer do kampa 2. Pumori pa bi naj tako ostajal po normalki neosvojen že četrto leto. Ampak po povratku domov, so Črnjani ugotovili, da niso edini osvojili kampa 2, da je alpinistom iz Romunije uspelo osvojiti kar sam vrh.  

Člani odprave se domov vračajo danes, 26. 10. 2018, v Črno na Koroškem bodo predvidoma prispeli v večernih urah. Pravijo: «Da se v domovino vračajo sicer utrujeni, vendar vseeno zadovoljni, saj so vsi dosegli svoje osebne višinske rekorde. Vrh pa bo počakal za naslednje odprave.«

Dogodki