Search
Close this search box.

Člani AK Črna na Koroškem kmalu v Himalaji

Na odpravo v Himalajo se jutri odpravljajo člani Alpinističnega kluba Črna na Koroškem, in sicer Nenad Čmarec, Aleš Paradiž, Gašper Zapečnik, Peter Mlinar in Gašper Stopar, slednji je za Koroške novice povedal, da si je Odprava, katere vodja bo Nenad Čmarec, za cilj izbrala 7161 metrov visok vrh Pumori. To je gora, ki leži na meji med Nepalom in Kitajsko in je neposredna soseda najvišje gore na svetu – Mt. Everesta. Vrhova sta oddaljena le okoli šest kilometrov zračne linije.

Kot zanimivost, Pumori je bil prvič osvojen leta 1962 s strani nemško-švicarske odprave. V jeziku šerp pomeni ime same gore “neporočena hčerka,” alpinisti pa jo radi poimenujejo kar hčerka Everesta. Nanjo pa se je povzpelo že tudi nekaj Slovencev.

Člani odprave so še sporočili, da se bodo na pot odpravili jutri, 29. septembra 2018, ko bodo iz Zagreba poleteli proti Katmanduju. Sledi en dan počitka v Katmanduju, nakar bodo poleteli do Lukle, majhnega tradicionalnega letališča v Nepalu. Od tu dalje pa jih čaka dolg pristop, ki bo trajal 7 do 8 dni, do baznega tabora pod Pumorijem. Za delo na gori in naskok na sam vrh bodo imeli časa 12 dni, kar pa lahko ob slabem vremenu hitro postane problem. Žal so vsi vezani na obveznosti, ki jih čakajo doma in bo potrebno tudi veliko sreče, da jim bodo “tisti tam zgoraj” ravno v razponu teh dvanajstih dni naklonili “vremensko luknjo” in dovolili poizkus naskoka na vrh. Če to ne bo mogoče, se bodo, 3. 11. 2018, domov kljub temu vrnili bogatejši za novo doživetje, zavedajoč se, da se v življenju vedno vse zgodi z razlogom, še dodajajo.

Želimo jim ugodne vremenske razmere in da jim uspe doseči zastavljen cilj.

Foto: Gašper Zapečnik

Dogodki