Agritech – nov sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije

Na Celjskem sejmu z novim letom pripravljajo nov sejem. Med 30. januarjem in 3. februarjem 2019 se boste v 6 pokritih dvoranah, nekaj pa tudi na zunanjih razstavnih površinah, lahko natančno seznanili s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo.

Na sejmu se bo predstavljalo 62 razstavljavcev, ki bodo razstavljali preko 200 blagovnih znamk kmetijske mehanizacije (traktorji, plugi, trosilci škropilnice, ovijalke …) in gozdarske mehanizacije (cepilniki drv, motorne žage, gozdarski vitli, prikolice, dvigala, zaščitna oprema …) razstavljena pa bo tudi dodatna ponudba za kmete, sadjarje in vinogradnike, kot so semena, gnojila, škropiva, zaščitna sredstva in ostalo opremo.

Agritech je nastal na pobudo združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnologije (ZKGT), ki so izrazili željo, da se organizira sejem namenjen izključno mehanizaciji. Po zgledu sejmov iz tujine tudi Agritech poteka pozimi, ko imajo kmetje več časa za razmišljanje o investicijah in naročilih strojev. »Celjski sejem edini v Sloveniji razpolaga z dovolj pokritimi površinami, da smo lahko zagotovili prostor vsem zainteresiranim. Da smo nekako s tem sejmom zadeli to, kar branža potrebuje, priča dejstvo, da smo že na prvem sejmu zapolnili vse naše stalne dvorane, razen dvorane L1 – zgornje nadstropje, ki ne omogoča predstavitev večjih strojev, v tej dvorani bo gostinska ponudba in nekaj promocijske ponudbe.« je povedal izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec.

Sejem bodo spremljali dogodki in predavanja s področja kmetovanja, v veliki meri pa bo namenjen tudi mladim, ki bodo nekoč stopili na čelo kmetije. Mladi kmetje so generacija, ki jo spremlja inovativnost, znanje  ter ne nazadnje tudi pogum, da sodobnost in drugačen pogled na obdelavo zemlje prenesejo v prakso. Četrtek, 31. januar, bo na sejmu v celoti posvečen mladim kmetovalcem oz. tistim, ki to še bodo. Ob 11. uri bodo posamezni člani Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnologije (ZKGT) predstavili 17 štipendij, ki so jih razpisali za bodoče serviserje in prodajalce kmetijske mehanizacije, kajti teh na trgu primanjkuje.

Kot je povedal Žiga Kršinar iz ZKGT: »osnovni razlog za podelitev štipendij je definitivno primanjkljaj kadra. Kmetijska mehanizacija vsako leto napreduje v tehnologiji, sami programi – ena šola obstaja, ki to uči – pa so žal zastareli. Zaradi tega smo se odločili, da je potrebno v firmo dobiti že usposobljene kadre. Tehnologija napreduje iz leta v leto in potrebno bo narediti nek sistem, kjer bomo po končanem šolanju dobili kadre usposobljene, da pričnejo z delom praktično takoj.«

Na ta dan bodo še posebej aktivni tudi Strojni krožki Slovenije, ki pripravljajo srečanje predsednikov strojnih krožkov, v petek, soboto in nedeljo pa na sejmu pripravljajo prikaz opremljenosti kmetijskih in gozdarskih vozil v prometu in prikaz varovalnih delovnih oblek. V četrtek bo prav tako potekala okrogla miza z evropskim poslancem Francem Bogovičem, kjer bo beseda tekla o e-strojnih krožkih, pametnih vaseh ter preciznem kmetijstvu.

V soboto bosta program pomembno oblikovala Zavod za gozdove Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije, ki v pripravljajo dogodek z naslovom Ujme v gozdovih in pomen intenzivnejšega gospodarjenja za naše gozdove, Zveza slovenske podeželske mladine pa skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravlja srečanje Varnost na kmetiji, kjer bodo predstavljeni tudi primeri dobrih praks. Na razstavnem prostoru Zavoda za gozdove Slovenije, območne enote Celje pa si bo vse dni sejma moč ogledati razstavo Ujme v slovenskih gozdovih.

Osnovne informacije

Sejem bo odprt vsak dan od srede, 31. januarja, do nedelje, 3. februarja, med 9. in 18. uro. Cena vstopnice za odrasle osebe je 7 evrov, za upokojence 6 evrov, za učence, dijake in študente pa 5 evrov. Posebni popusti veljajo za družinsko vstopnico in večje najavljene skupine. V neposredni bližini sejmišča bodo obiskovalci lahko tudi brezplačno parkirali. Podrobnejše informacije lahko najdete na spletni strani www.agritech.ce-sejem.si.

 

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja