Agencija za varnost prometa pred pustom: Po pitju alkohola ne smemo na cesto niti kot voznik niti kot pešec

Če pijemo alkohol, nikakor ne smemo sodelovati v prometu niti kot vozniki niti kot pešci, v predpustnem in pustnem času svetuje agencija za varnost prometa. Pod vplivom alkohola imajo vozniki slabšo sposobnost zaznavanja, napačno ocenjujejo razdalje, reakcije so počasne, zorni kot pa je zožen. Pri ravnotežju se pojavijo motnje, so opomnili.

Po njihovih navedbah so zelo zmotna prepričanja, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola.

“Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka, ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, v promet prinašajo velika tveganja za vse udeležence,” so posvarili. Glede na to svetujejo, da smo voznik 0.0 in da ravnamo odgovorno in spoštljivo.Naj bodo ceste prostor solidarnosti in ne objestnega ravnanja,” so pozvali.

Prav tako poudarja, da uporaba pustnih mask med vožnjo lahko pomeni veliko tveganje. Vozniki morajo zato spoštovati zakon o pravilih cestnega prometa in med vožnjo ne smejo uporabljati opreme ali naprav, ki bi zmanjšale njihovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Gre tako za pustne maske, lasulje in kostume kot tudi slušalke in telefon.

Ker pri zaviranju ali drugem sunkovitem manevru lahko posamezni deli pustnih mask ali drugi predmeti, ki so v vozilu, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, jih varno in ustrezno pospravimo v prtljažnik vozila, svetujejo.

Hitrost vožnje je treba prilagoditi razmeram in predpisom, na vsaki poti se moramo pripeti z varnostnim pasom in poskrbeti za pripetost vseh potnikov v vozilu.

Ker bo na cestah v predpustnem in pustnem času tudi več otrok, moramo poskrbeti za njihovo varnost, v temi ali mraku pa še posebej zagotovimo dobro vidnost z uporabo odsevnikov, so še zapisali na agenciji.

Policija sicer v pustnem času ne predvideva nacionalne akcije, povezane s preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov. Vendar pa bodo policijske uprave na svojem območju pozorne na aktivnosti, povezane s pustovanjem, in bodo po potrebi izvajale lokalno usmerjene nadzore cestnega prometa, so za STA navedli na policiji.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije