Agencija ob začetku preventivne akcije Varno z motorjem poziva k previdni vožnji

Začenja se preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Agencija za varnost prometa ob tem opozarja, da so razmere na cestah še vedno zahtevne, zato pozivajo k previdni vožnji. Osrednjega dogodka ob začetku akcije Varno z motorjem se bo v Ljubljani udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica republike bo v izpitnem centru Ljubljana v družbi v. d. direktorja agencije Simone Felser, vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna in vodje urgentnega kirurškega bloka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Urošem Tomincem spregovorila o elementih varnosti motoristov.

Na poligonu pred izpitnim centrom pa bodo izkušeni motoristi predstavili vaje za trening, s katerim se sicer opravlja vozniški izpit kategorije A.

Z agencije so sporočili, da so pred nami sončni dnevi, jutra pa ostajajo hladna. Ker spomladanske vožnje večinoma potekajo v zahtevnejših pogojih, se je treba na njih prilagoditi. Motoristi, kolesarji in vozniki e-skirojev naj tako poskrbijo za svojo vidnost, tudi v idealnih pogojih pa je potrebna pazljivost.

Ob tem so izpostavili predvsem, da naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj na ustrezni varnostni razdalji, na pot pa naj se ne podajo pod vplivom alkohola. Prav tako pozivajo k doslednemu pripenjanju varnostnega pasu.

Čeprav zimske pnevmatike niso več obvezne, na agenciji svetujejo, da z njihovo menjavo vozniki ne hitijo. V zgodnjih jutranjih urah so lahko razmere marsikje še zimske, cesta pa je lahko še posebej spolzka na senčnih legah. Vsa vozila morajo biti v primeru zimskih razmer tudi po 15. marcu opremljena z zimsko opremo, so poudarili.

Pri tem voznike pozivajo, naj motoriste, kolesarje in voznike e-skirojev prehitevajo strpno in zagotovijo vsaj en meter in pol bočne razdalje. Motoriste, kolesarje in voznike e-skirojev pa pozivajo, naj imajo na sebi ustrezno zaščitno opremo.