Search
Close this search box.

Adi Smolar: “Čudovito je biti obdan z ljudmi, ki dobro mislijo.”

Adi Smolar, priljubljen slovenski kitarist in pevec, praznuje 60 let.

Danes mineva šestdeset let, odkar se je rodil priljubljen koroški umetnik Adi Smolar. Adi Smolar je koroški kantavtor, pevec, kitarist, tudi mladinski in otroški pisatelj.

Rodil se je 25. marca 1959 v Slovenj Gradcu. Glasba mu je bila tako rekoč položena v zibelko, saj je bil tudi njegov oče glasbenik, igral je trobento v Ansamblu Fantje treh dolin. V mladosti je Adi igral klarinet in harmoniko in bil član različnih pevskih zborov. Osnovno šolo je obiskoval v Vuzenici, šolanje pa je nadaljeval na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Po zaključeni srednji šoli se je vpisal na študij slovenščine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, vendar študija ni končal.

Ko je bil star 18 let, je začel igrati na kitaro. Pri 22 letih (leta 1981) je imel svoj prvi javni koncert v Cerknici, širši glasbeni sceni pa je postal bolj znan v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Nekaj časa je sodeloval s spremljevalno skupino Leteči potepuhi.

Kot pisatelj, ki piše za otroke in mladino, je leta 1989 izdal pesniško zbirko Naš svet se pa vrti, leta 1996 pa je izšel prvi del serije knjig kratke mladinske proze z naslovom Pujsa in Andrej Migec. Izdal je tudi nekaj slikanic: leta 2011 Jezikovni kotliček, leta 2012 Zgodbo o rolici papirja, leta 2013 Radovedno putko in Domišljavo žabo, leta 2914 pa Jaz ne grem v šolo. V reviji Firbec je objavljal kratko otroško prozo, ki je leta 2013 izšla v knjigi Zgodbe in prigode Tečka Sitnobe.

Adi Smolar

Adi Smolar je najbolj znan po svojih preprostih življenjskih besedilih, ki se dotaknejo vsakega človeka. Znan je kot pevec, ki zna tudi o resnih temah peti na šaljiv način in tako prenesti sporočilo svoji publiki. V svojih skoraj štiridesetih letih delovanja na slovenski glasbeni sceni je izdal 16 albumov, dva od tega sta bila posneta v živo. Zadnji album z naslovom “Prav zdaj”, je izdal v letu 2018.

Na vprašanje, kako se počuti na dan, ko praznuje, je preprosto odgovoril: “Današnji dan so mi zelo polepšali številni Korošci s svojimi izjavami. Biti obdan z ljudmi, ki me imajo radi in mi želijo dobro, mi veliko pomeni. Čudovito je biti obdan z ljudmi, ki dobro mislijo.

V čast Adiju Smolarju bodo v Slovenj Gradcu odprli sobo z njegovimi dosežki. Več o tem si preberite TUKAJ.

Ekipa Koroških novic mu ob šestdesetletnici želi še veliko uspehov in dobre glasbe.

Adi Smolar, priljubljen slovenski kitarist in pevec, praznuje 60 let.