Search
Close this search box.

Uporaba pirotehnike vas lahko drago stane

Policisti pred prihajajočimi prazniki opozarjajo na pravilno in uvidevno uporabo pirotehnike.

Pri nas je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči, v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Zaradi kršitev določil lahko policisti posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje je na novinarski konferenci predstavil statistične podatke za zadnje leto. Kot je dejal, so na območju Slovenije lani ugotovili 104 kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let.

Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki. V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, dvakrat pa odrasli osebi. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin. Pri odraslih osebah smo v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe. Obravnavali so tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije smo lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.

Na območju Policijske uprave Celje, so lani obravnavali 18 kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in zasegli 1.460 petard različnih moči. Obravnavali so 7 poškodovanj tuje stvari, največkrat je šlo za poškodovanje poštnih nabiralnikov in košev za smeti. Dve osebi sta se pri uporabi pirotehničnih izdelkov poškodovali.

Vir: PU Celje

Dogodki

Policisti pred prihajajočimi prazniki opozarjajo na pravilno in uvidevno uporabo pirotehnike.