Search
Close this search box.

4. Krog življenja – dobrodelna 24-urna hoja za ozaveščanje o raku prebavil danes na Ravnah na Koroškem

Danes, 26. maja 2023, bo v Grajskem parku na Ravnah na Koroškem potekal prav poseben dogodek - Krog življenja. S 24-urno hojo bodo v Društvu OnkoMan osveščali o raku na prebavilih.

Društvo OnkoMan v sodelovanju s predstavniki lokalne skupnosti in sponzorjev ta vikend na Ravnah na Koroškem organizira dogodek z naslovom Krog življenja, s katerim želijo širšo javnost ozaveščati o raku na prebavilih, saj je rak na debelem črevesu in danki četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, a se pogosto razvija brez očitnih bolezenskih znakov, zato se mnogi ljudje bolezni sprva sploh ne zavedajo. Ravno zaradi tega je še toliko bolj pomembna preventiva.

Pred samim začetkom dogodka so se danes, 26. maja 2023, na tiskovni konferenci zbrali predstavniki Društva OnkoMan, občine Ravne, območne enote NIJZ in Društva Svit.

Uvodoma  je podžupan občine Ravne, Andrej Erjavec povedal, da je podpora javnemu zdravju izjemnega pomena. V Občini se trudijo v čim večji meri podpirati dogodke, kot je današnji, saj se tudi na ta način dviguje nivo oskrbe in preventive za vse občane. Na občini imajo tako vsi, tako svetniki, kot podžupana in seveda tudi župan vedno posluh za vse nevladne organizacije, ki delujejo na področju javnega zdravja in z veseljem podprejo takšne akcije.

Temu se je pridružil tudi predstavnik NIJZ, Jure Ploder, ki se mu zdi pristop društva OnkoMan do teh pomembnih, a večkrat za javnost težkih tem precej inovativen, saj z dogodki, kot je današnji, dosežejo veliko večje število ljudi.

Ambasadorka Društva Svit, Majda Gros je pri tem dodala, da je bila sama stara 50 let, ko je prvič dobila vabilo za sodelovanje v programi in bila šokirana nad rezultatom. Vzorec je bil namreč pozitiven. A je hvaležna, da obstajajo društva, kot je Svit, saj ji je njihov program rešil življenje. Če se ne bi odzvala vabilu, bi se rak lahko že v letu in pol razširil in kdo ve, kako bi se zgodba končala. Tako pa se je zaradi zgodnje diagnoze po zdravljenju in treh mesecih okrevanja lahko že vrnila v službo in ustaljeno življenje. Zato poziva vse, ki prejmejo vabilo oziroma pošto z Društva Svit, da se odzovejo in sodelujejo v preventivnem presejalnem programu, saj ta zares rešuje življenja.

Predsednik društva OnkoMan, Matej Pečovnik pa je povedal, da se je letošnje leto na 24-urno hojo prijavilo kar 11 ekip, kar je v primerjavi z lanskimi štirimi ekipami skoraj trikrat več. Letošnje leto je novost to, da bo 24-urna hoja organizirana kot štafeta. Veseli ga, da se je k sodelovanju pridružilo tudi več drugih društev, ter da lahko letošnji dogodek priredijo v Grajskem parku na Ravnah.

Pri tem je pozval vse, naj se pridružijo dogodku v parku, saj se vsi krogi seštevajo in bodo vsi kilometri dodani v skupni seštevek – več kot bo kilometrov, več sredstev bodo pridobili s pomočjo sponzorjev. Lansko leto jim je uspelo zbrati 4.200 € sredstev, letos pa upajo, da s pomočjo ekip dosežejo in presežejo lanskoletni znesek. Zbrana sredstva bodo namreč uporabili za nakup sobnih koles za borce na onkološkem inštitutu.

Vsem ekipam v parku se bo pridružila tudi ekipa otrok iz Inštituta Zlata pentljica, ter ekipe vseh treh ravenskih šol – OŠ Koroških jeklarjev, OŠ Prežihovega Voranca in ekipa Šolskega centra Ravne. V parku pa bodo prisotni tudi nekdanji onkološki bolniki, ki bodo z veseljem odgovarjali na vsa vprašanja. Prav tako pa vse obiskovalce čaka pester spremljevalni program.

Zato ne pozabite, danes od 17. ure naprej vabljeni v Grajski park na Ravne na Koroškem, kjer bomo skupaj zakorakali v 4. Krog življenja.

Dogodki

Danes, 26. maja 2023, bo v Grajskem parku na Ravnah na Koroškem potekal prav poseben dogodek - Krog življenja. S 24-urno hojo bodo v Društvu OnkoMan osveščali o raku na prebavilih.