Search
Close this search box.

20 novih stanovanj v Slovenj Gradcu

Stanovanjski sklad RS je prevzel 20 javnih najemnih stanovanj v Slovenj Gradcu, in sicer v dveh stanovanjskih blokih, poimenovanih Vile Homški park. Skupna površina stanovanj je 1150 kvadratnih metrov. Celotna vrednost po pogodbi znaša nekaj manj kot 1,73 milijona evrov brez DDV, so sporočili iz sklada.

“Projekt je v celoti odkupljen s strani stanovanjskega sklada, ki s tem izpolnjuje svojo zavezo po pridobitvi novih najemnih stanovanj po celotnem območju Slovenije,” je izpostavil direktor sklada Črtomir Remec.

Stanovanjska bloka, ki ju je zgradil zasebni vlagatelj, se nahajata ob Celjski cesti, ki vodi do središča mesta. Lokacija je od Glavnega trga oddaljena 500 metrov. V bližini se nahaja vsa potrebna infrastruktura in dom za ostarele. V neposredni bližini gradijo tudi 27 oskrbovanih stanovanj, za katera je stanovanjski sklad podpisal predpogodbo o nakupu.

“Stanovanjski sklad uresničuje cilje nacionalne stanovanjske politike na področju večanja stanovanjske mobilnosti prebivalstva, omogočanja lažje dostopnosti do stanovanj ter ustvarjanja uravnotežene ponudbe kakovostnih in funkcionalnih stanovanj. Do leta 2023 ima namen zagotoviti skupno 2144 novih javnih najemnih stanovanj v projektih vrednosti okoli 286 milijonov evrov,” je še dodal Remec.

Glede oddaje novih stanovanj v Slovenj Gradcu v najem so v skladu napovedali, da skladno s terminskim načrtom javnega razpisa za oddajo stanovanj v najem razširitev ponudbe stanovanj z novimi stanovanji v Slovenj Gradcu načrtujejo 2. oktobra letos. Prve vselitve najemnikov pa nato predvidoma v začetku novembra.

Prednostne kategorije objavljenega razpisa za oddajo stanovanj v stroškovni najem so mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine ter mlade osebe do 29. leta starosti. Znotraj teh kategorij imajo prednost prosilci, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje.

Sklad ima v vseh koroških občinah 545 neprofitnih in 35 stroškovnih najemnih stanovanj. V prihodnjem letu se bo zaključila gradnja stanovanj še na dveh projektih, in sicer se bo zaključila že omenjena gradnja 27 oskrbovanih stanovanj v neposredni bližini Vile Homški park, prav tako tudi 40 stroškovnih najemnih stanovanj na drugi lokaciji v Slovenj Gradcu. Poleg tega bo še letos dokončana gradnja 19 stroškovnih najemnih stanovanj v Mežici, so za STA še pojasnili na republiškem skladu.

Potem ko na območju Slovenj Gradca več kot deset let ni bil zgrajen noben nov blok, v zadnjem obdobju tako v zvezi s tem v mestu potekajo številne aktivnosti. Poleg zasebnih vlagateljev se je gradnje neprofitnih stanovanj lotila tudi občina. Blok s 54 neprofitnimi stanovanji naj bi bil dokončan do konca letošnjega leta.

Na razpis za oddajo teh 54 stanovanj v najem je občina prejela kar 199 vlog, je danes povedal župan Tilen Klugler, to pa po njegovih besedah kaže na to, da je potreba po stanovanjih v koroškem mestu velika. Sicer pa se v Slovenj Gradcu v treh letih obeta skupno okoli 300 novih stanovanj v večstanovanjskih objektih, je dejal župan.

Dogodki