Search
Close this search box.

150 pohodnikov se je odpravilo na nočni 30. pohod Čez goro k očetu (FOTO)

Letošnjega tridesetega pohoda se je v soboto, 17. decembra 2022, udeležilo sto petdeset pohodnikov, predvsem s Koroške.

Mrzla decembrska noč leta 1932. Skozi temno noč božičnega večera se med gorskima gmotama Olševe in Pece v sneg odeti in neposeljeni pokrajini opotekajo tri drobne postave. Mati s hčerkama se v okrilju teme trudi prebiti iz Slovenije na avstrijsko Koroško v Železno Kaplo.

Z nadčloveškimi napori ju mati bolj vleče kot nese s seboj. Štirinajst ur traja trpljenje in na preizkušnji je ženska in otroška moč in vse to v želji, da bi se končno po dveh letih srečali z možem in očetom. Zaman. Le nekaj trenutkov pred prihodom ga policija aretira in srečanja ni.

Prežihov Voranc je v spomin na ta resnični in v srce segajoči dogodek napisal potopis Gosposvetsko polje, njegov najznačilnejši odlomek pa je izšel kot črtica ”Čez goro k očetu”. V njem je  opisal vso tragiko dogodka.

Planinsko društvo Ravne na Koroškem že vsa leta v spomin na ta dogodek in Prežiha zadnjo soboto pred Božičem organizira pohode Čez goro k očetu. Zdaj le-ti že nekaj let potekajo izmenično podnevi in ponoči.

Letošnjega tridesetega pohoda se je v soboto, 17. decembra 2022, udeležilo sto petdeset pohodnikov, predvsem s Koroške. Skupaj je bilo hoje od štiri do pet ur, tempo in pogoji pa so bili precej zahtevni. Na poti sta jih spremljala luna in zvezdnato nebo. Hodili so v strnjeni koloni, ki jo je vodil vodnik Viljem Kotnik in ostali vodniki PD Ravne na Koroškem.

Dobro uro hoje je do Kumra, kjer jih je čakal topel čaj, zakuhano vino in malica. Po krajšem postanku so se podali na najlepši del te poti, ki poteka že v Avstriji in preko prelaza Luže v krasni zimski idili ob soju lune in s sveže zapadlim pršičem kmalu prispeli do cerkvice Treh ver, za srečo pozvonili in le še nekaj ovinkov je bilo do  kmetije Čemer na avstrijski strani. Po krajšem postanku so se podali še na zadnji del poti, to je  dobro uro dolg zelo strm spust v dolino Lepene. Prijetno utrujeni in zadovoljni so se pri kmetu Raztočniku (blizu Železne Kaple) posedli na avtobuse, ki so jih popeljali  nazaj v Slovenijo.

Planinska vodnica in predsednica Planinskega društva Ravne na Koroškem Veronika Kotnik je že pred odhodom na pohod povedala: “Imamo tri polne avtobuse pohodnikov iz Mežiške in Dravske doline, ena skupina je tudi s Ptuja, pridružilo se nam bo tudi nekaj pohodnikov iz Avstrije. Za vsak avtobus pohodnikov je predvidenih po pet planinskih vodnikov.” 

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Letošnjega tridesetega pohoda se je v soboto, 17. decembra 2022, udeležilo sto petdeset pohodnikov, predvsem s Koroške.