Volitve – koroški kandidati skrivnostni

Po neuradnih podatkih se bo ponovno v boj za županski stolček podalo vseh 10 dosedanjih županov na Koroškem in obe županji. Kot kaže med Korošci ni pretiranega zanimanja za županske stolčke. Morda je razlog v plačah, namreč nihče izmed koroških županov ne doseže štirih tisočakov mesečno. Ali pa je vzrok le »premočna« konkurenca zdajšnjih županov …

Po do zdaj zbranih podatkih ni pretirane gneče med kandidati za župane koroških občin ali pa morda le ti z novico o napovedi kandidature čakajo na zadnji dan. Za enkrat ostajajo skrivnostni in neodločeni. Med zgovornejšimi je sicer županja Občine Črna na Koroškem, mag. Romana Lesjak, ki je za Koroške novice sporočila: »Podpise bom zbirala vse do datuma, ki to omogoča. V Črni lahko oddajo podpis samo ob ponedeljkih. Ljudje še izražajo podporo, kar mi je v veliko čast in zato imam namen podpise zbirati do konca, potem pa vložiti kandidaturo s podpisi vseh podpornikov.« O morebitnih protikandidatih se za enkrat ne govori.

Podobna zgodba se odvija v Mežici, kjer je za enkrat med možnimi kandidati le zdajšnji župan Dušan Krebl, ki že tudi zbira podpise, kot dodajajo na Občini Mežica, lahko oddajo Kreblovi podporniki svoj glas v Mežici ob torkih in da zbiranje podpisov še ne pomeni kandidature, ampak le možnost zanjo.

Na Prevaljah se za kandidata omenja le aktualnega župana Občine Prevalje dr. Matija Tasiča.

Bolj pestro dogajanje se obeta na Ravnah na Koroškem, kjer bi se naj v boj za županski stolček podalo več kandidatov. Med njimi bo ponovno kandidiral zdajšnji župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Med možnimi kandidati pa se omenja tudi občinskega svetnika Zlatka Haliloviča in Mojco Erjavec (NSi).

V Dravski dolini se obetajo spet pestre volitve na Muti, kjer se bosta, kot kaže, med seboj pomerila zdajšnji župan Mirko Vošner in podjetnik Darko Sahornik, ki imata neporavnane račune še iz leta 2014. Darko Sahornik je za Koroške novice povedal, da razmišlja o kandidaturi kot nestrankarski kandidat, da namerava začeti zbirati podpise naslednji torek, ampak je to za enkrat le plan. Dokončno odločitev bo sporočil naslednji teden.

Njegov morebitni protikandidat Mirko Vošner pa je potrdil kandidaturo kot nestrankarski kandidat. Dodaja še, da bo podpise zbiral osebno in da je na razpolago vsem volivcem, da se oglasijo pri njem v pisarni in se z njim osebno spoznajo.

Na letošnjih volitvah v Podvelki bo ponovno kandidiral tudi Anton Kovše, ki je najstarejši župan. Od leta 1995 do 1998 je bil župan Občine Podvelka-Ribnica, od leta 1999 pa je župan Občine Podvelka. Med možnimi kandidati pa sta omenjena še občinski svetnik Janez Otorepec, ki je na pobudo občanov kandidiral že leta 2014, in Aleksander Golob, ki se je v boj za županski stolček podal tudi na prejšnjih volitvah, in sicer s sloganom »Čas je za nove čase«.

Kandidaturo je za naš portal potrdil tudi župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik. O morebitnih protikandidatih za enkrat ni informacij.   

V Dravogradu naj bi kandidirala aktualna županja Marijana Cigala, podžupan Anton Preksavec in občinski svetnik Ferdo Abraham, v Vuzenici dosedanji župan Franjo Golob, za Ribnico na Pohorju se med kandidati omenja le aktualnega župana Srečka Geča.

Znova bo kot nestrankarski kandidat, kandidiral župan Slovenj Gradca Andrej Čas. Njegov protikandidat bo zagotovo Tilen Klugler, ki že zbira potrebne podpise za vložitev kandidature. Za javnost je sporočil, da je skupaj z občankami in občani, člani in članicami političnih strank, združenj in drugimi akterji v občini razbral, da si v Slovenj Gradcu želijo sprememb, novih idej, programov in projektov. Da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, da pa pričakuje tudi podporo od nekaterih strank. Na družbenem omrežju Facebook pa ga je javno podprl tudi Jani Prednik (SD), ki je pod Kluglerjevo objavo zapisal:« Bravo! Vsa moja osebna podpora. SG potrebuje razvojno naravnanega župana, da bomo lahko določene zadeve premaknili iz mrtve točke. Samo pogumno do zmage.«

Kandidaturo pa je danes napovedal tudi Andrej Breznik, podjetnik in pevec iz Pameč, ki bo na željo občanov kandidiral v Slovenj Gradcu s pomočjo liste Andreja Breznika, podpise pa začne zbirati danes na UE Slovenj Gradec.

Kot kaže, pa ne bo gneče s kandidati niti v Mislinji, kjer naj bi ponovno kandidiral zdajšnji župan mag. Bojan Borovnik.

Že odločeni in tudi neodločeni kandidati pa imajo še kar nekaj časa, da oddajo kandidaturo, zadnji rok je 18. 10. 2018.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije