Lokalne volitve v številkah

Na volitvah bo letos sodelovalo 27 županskih in 1205 svetniških kandidatov. Stari novi župani ostajajo v Vuzenici, Radljah, Mežici in na Prevaljah.

Po rokovniku volilnih opravil so od danes dokončno znani, potrjeni in tudi javno objavljeni seznami kandidatov za župane in svetnike v novih sklicih občinskih svetov. V 12 koroških občinah bo letos za župana kandidiralo 27 kandidatov, od tega največ v občini Podvelka, kjer se bo pomerilo pet kandidatov, najmanj pa v Mežici, Vuzenici, Radljah in na Prevaljah, kjer bo kandidat en sam. V primerjavi z zadnjimi volitvami je število kandidatov naraslo za tri, že pred začetkom volitev pa je znano, da stari novi župani ostajajo Dušan Krebel v Mežici, Franjo Golob v Vuzenici, Alan Bukovnik v Radljah ter Matic Tasič na Prevaljah.

Kot najstarejši kandidat in s 77 leti tudi najstarejši slovenski župan na volitve po še sedmi zaporedni mandat odhaja Anton Kovše, ki je na čelu Podvelške občine vse od prvih lokalnih volitev leta 1994, takrat je Podvelka z Ribnico tvorila skupno občino. Še en tako imenovan “večni” župan je Matic Tasič, ki občino Prevalje vodi en mandat manj kot Kovše, prevaljska občina je bila namreč ustanovljena leta 1998. Najmlajšo župansko kandidatko bodo letos imeli na Ravnah, kjer bo mandat poskušala osvojiti 38-letna Mojca Erjavec.

Za stolčke v občinskem svetu se bo borilo podobno število kandidatov kot leta 2014, tokrat jih je 1205, takrat je za številka znašala 1227. Je pa med najstarejšima kandidatkama kar 72 let razlike, najstarejši kandidat je z dopolnjenimi 90 leti Vekoslav Kralj, ki s podporo stranke DeSUS kandidira v Prevaljah. Na drugi strani je edina koroška kandidatka rojena v tem mileniju, gre za 18-letno Nino Polaner z Goriškega Vrha, kandidirala bo na listi SDS v Dravogradu.

Največ kandidatov za občinske svetnike bo v edini koroški mestni občini Slovenj Gradcu, v treh volilnih enotah se jih bo pomerilo 301, najmanj pa na Ribnici, kjer jih bo zgolj 18. Na seznamu kandidatov stranke SD se na Ravnah pojavlja tudi letos izvoljeni državni poslanec Jani Prednik. Pri tem velja omeniti, da sta funkciji občinskega svetnika in poslanca združljivi, medtem ko župan poslanec ne sme biti.

V koroških občinah bodo svoje kandidate imele vse parlamentarne stranke razen SAB – Stranke Alenke Bratušek. Edina stranka, ki se na volitve podaja v vseh občinah je največja opozicijska stranka SDS, sledita ji stranki NSi in SD, ki bosta prisotni v desetih od dvanajstih občin. Preseneča slaba udeležba največje koalicijske stranke LMŠ, kandidate bo imela zgolj v Slovenj Gradcu, Mislinji, Dravogradu in Vuzenici. Na volitvah bo sicer prisotnih tudi kar nekaj nestrankarskih list, več o njih in posameznih kandidatih lahko izveste na spletni strani volilne komisije:

https://volitve.gov.si/lv2018/

 

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila