Lojze Peterle kočno ve kaj pomeni ‘gauda’

  • Mojca Erjavec
Poslanec Nove Slovenije-Krščanskih demokratov Lojze Peterle je v soboto, 20. oktobra 2018, obiskal Mežiško dolino. Na Ravnah je poskusil mošt in grozdni sok, na Prevaljah pa obiskal Dom starejših na Fari. Domačini so mu podarili izdajo črtic Solzice Prežihovega Voranca.

Najprej se je Peterle ustavil na Ravnah na Koroškem, kjer je poskusil ravenski mošt, sveže stisnjen le dan poprej na Stražišču. Z mize dobrot je mimoidočim ponudil tudi domač grozdni sok, pehtranovo in orehovo potico ter domač narezek gostilne Lečnik. Spomnil je na bogato kulinarično tradicijo koroške regije ter omenil mežrle kot svojo priljubljeno jed. Zbranim je na ustno harmoniko pritegnil ob petju koroških narodnih, med katerimi sta najbolj glasno zazveneli Kje so tiste stezice in V dolini tihi. Lojze Peterle je kot navdušen čebelar tudi poznavalec koroške tradicije čebelarstva, a na žalost mu zdaj čas ne dopušča več biti aktiven.

Na Prevaljah je Peterle pozdravil zbrane stanovalce Doma starejših na Fari ter jim na ustno harmoniko odigral nekaj viž. Zapeli so tudi nekaj narodnih, med njimi Prav lepa je koroška fara. Naučili so ga, kaj pomeni gauda in šmajhlati, tako da bo naslednjič vedel, kaj ti besedi pomenita. Ogledal si je skupne prostore doma ter pohvalil prijaznost in organiziranost osebja in stanovalcev. Nato se je po soncu sprehodil do centra Prevalj, kjer je zaključil svoj obisk.

Poleg obiskovalcev in mimoidočih so se g. Peterletu ob obisku pridružili kandidati za občinske svetnike Nove Slovenije v več koroških občinah ter župan občine Mežica Dušan Krebel in župan občine Prevalje dr. Matic Tasič, z zbranimi pa je zapela tudi kandidatka za županjo Raven Mojca Erjavec. 

Lojze Peterle je poslanec Evropskega parlamenta od vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Maja 1990 je postal predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade. Odkar je postal evropski poslanec, je član odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve ter nadomestni član odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane. V trenutnem mandatu je predsednik delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU-nekdanja jugoslovanska republika Makedonija in nadomestni član delegacije za odnose z Indijo. Prav tako je poročevalec Evropskega parlamenta za strateški sporazum EZ z Japonsko, sopredsedujoči delovne skupine za zdravje pri odboru ENVI ter predsednik skupine evropskih poslancev v boju proti raku MAC (Members against Cancer).

Tekst in Foto: Mojca Erjavec

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila