Bo na Muti tudi tokrat šlo na nož?

44174383_1874222389358907_6826698762912530432_n

Na Muti se volilni boj zaostruje, tako kot na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014 pa sta tudi tokrat glavna akterja zgodbe aktualni župan Mirko Vošner ter podjetnik in nekdanji občinski svetnik Darko Sahornik. Oba se v boj podajata kot neodvisna kandidata, Sahornik tudi s podporo lastne Liste Darka Sahornika. Tokrat sta se iz oči v oči pomerila na soočenju, ki ga je pripravila regionalna televizija BK TV.

Vošner se za ponovno kandidaturo odloča, ker želi na ta način preveriti svoje dozdajšnje župansko delo, v kolikor bo ponovno izvoljen, bo to po njegovih besedah dokaz, da je delal dobro. Sahornik odgovarja, da ponovno kandidira zaradi podpore občanov in ker verjame, da lahko občino skupaj s svojimi sodelavci naredi še boljšo. Na vprašanje o svojih možnostih je dejal, da absolutno verjame, da lahko iz volitev odide kot zmagovalec.

V nadaljevanju sta se kandidata dotaknila vodenja občine, Vošner se strinja z besedami Sahornika, da občino vodi avtokratsko, vendar dodaja, da je bilo to potrebno zaradi nesoglasij ter nasprotovanja določenih občinskih svetnikov. Sahornik bi občino vodil s posluhom, s srčnostjo do ljudi ter odprtostjo do vsakega malega človeka, pri tem pa bi unovčil tudi svoje podjetniške izkušnje.

Sledilo je pojasnjevanje medsebojnih sporov in tožb, ki so med kandidatoma prisotni že iz časov izpred zadnjih volitev, ko se je zapletlo pri gradnji kanalizacijskih jaškov ter skladiščenju tehnološke in strojne opreme za čistilno napravo. Takrat se je moral braniti Sahornik, sedaj je zgodba obratna, saj se mora na sodišču zaradi suma žaljive obdolžitve zagovarjati Vošner. Kljub vsem sporom sta oba kandidata dejala, da lahko še vedno poslovno sodelujeta v dobrobit občanov.

Preberi še:  Včeraj na Koroškem potrdili manj novih primerov kot dan pred tem, skupno v osmih občinah

Glede skrbi za starejše občane Sahornik obljublja, da bo v primeru izvolitve pripravil dokument za izgradnjo doma starostnikov oziroma manjših bivalnih enot, pri čemer se bo boril tudi za državna sredstva. Vošner se z izgradnjo doma ne strinja, pravi, da je potrebna samo primerna oblika organiziranosti starejših ljudi. Pri tem dodaja, da na Muti nekaj tovrstnih inštitucij že obstaja, gre za domsko oskrbo, pomoč na domu, Karitas, Rdeči križ, sodelujejo pa tudi z domom Hmelina.

Kandidata se strinjata, da je potrebno mlade v občini zadržati s tem, da se jim ponudi zaposlitev in zagotovi ustrezen socialni standard. Sahornik bi mladim zagotovil subvencije za izgradnjo stanovanj, Vošner pa je omenil projekt izgradnje stanovanjskega kompleksa pod imenom “SE3”, gre za 20 do 30 hiš, v katerega je občina za komunalno opremljenost teh hiš vložila prek 300 tisoč evrov.

Finančno politiko bi Vošner še naprej vodil zelo avtokratsko in gospodarno, izpostavil je, da se občina v njegovem mandatu ni dodatno zadolževala, Sahornik pa bi čim več sredstev poskušal črpati iz države. Skupnega mnenja kandidata ne delita v zvezi s kostanjevim drevoredom na Zgornji Muti, Sahornik je bil proti sečnji, medtem ko je Vošner sečnjo podprl. Se pa strinjata glede perspektivnosti Mitnice, objekta in odlične turistične točke, ki stoji na izlivu Bistrice v Dravo.

Za konec sta kandidata povedala kakšni bi bili v primeru izvolitve njuni prvi koraki ob nastopu funkcije župana, Sahornik bi se najprej zahvalil volivcem in volivkam za podporo, nadaljeval bi z izvajanjem že pričetih investicij, obenem pa bi občinsko upravo naredil bolj prijazno do občanov. Vošner bi pregledal strateški načrt in vizijo občine Muta za naprej, dokončal bi kolesarsko pot na Muti ter obnovo občinske stavbe, poskrbel pa bi tudi za ureditev trškega jedra Zgornje in Spodnje Mute.

 

Preberi še:  Zvečer nas bo dosegla izrazita hladna fronta z nalivi, ponekod bo tudi snežilo

prijavi se

prijavi se v svoj račun