Search
Close this search box.

Znana je zlata olimpijka 21. Pesniške olimpijade

Na spletu je potekala pesniška delavnica že 21. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit in KMKC Kompleks, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača, ki je med 35 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlato olimpijko razglasil študentko mednarodnih odnosov Emo Odro Raščan iz Ljubljane.

Vodja projekta Barbara Žvirc pojasni, da je pesniška olimpijada projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti. “Letošnjo izvedbo projekta smo poimenovali korona edicija, saj smo projekt zaradi epidemije koronavirusa prvič v vsej njegovi pestri in dolgi zgodovini izvedli na daljavo, preko spleta,” še doda Žvirc in razloži, da se je na letošnji razpis že 21. Pesniške olimpijade prijavilo 35 dijakov in študentov iz cele Slovenije.

Mentor je bil letos že devetič dr. David Bedrač, pesnik, literarni mentor in urednik. “Na sobotni spletni delavnici je gostil 27 tistih, ki so se odločili, da se nam pridružijo na virtualnem klepetu o poteh, smereh in kažipotih poezije,” še doda Žvirc.

Po končanem spletnem pogovoru je dr. David Bedrač razglasil letošnjih šest olimpijskih finalistov, katerih poezija bo objavljena v reviji Mentor. Finalisti so postali Aljaž Primožič, Anja Pečjak, Izak Ban, Martin Mikolič, Veronika Razpotnik in Ema Odra Raščan, ki je bila nato razglašena za zlato olimpijko. Ema Odra Raščan je za nagrado prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2021, izbrane knjige in objavo pesmi v reviji Mentor. Knjižne nagrade in priznanja bodo prejeli tudi vsi udeleženci 21. Pesniške olimpijade in nagrajenci 10. Mlade pesniške olimpijade.

Udeleženci pesniške delavnice, ki sta jih uvodoma poleg mentorja dr. Bedrača pozdravila še vodja projekta Barbara Žvirc in koordinator območne izpostave Dravograd Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS Robert Preglau, so bili: Alina Špan (Blanca), Alja Pušič, Amadeja Rek in Doroteja Drevenšek (Maribor), Aljaž Primožič (Prebold), Anja Pečjak (Domžale), Brina Podgajski Kampuš (Murska Sobota), Ema Odra Raščan in Eva Ule (Ljubljana-Polje), Enej Podlesek (Lukovica), Fabian Kerec (Puconci), Gaja Jakopin (Selnica ob Dravi), Gal Grobovšek in Hana Bujanović Kokot (Kranj), Izak Ban (Lokev), Karin Petko (Voličina), Lara Stare Knific (Jesenice), Luka Šturm (Škofljica), Marija Kisilak in Zara Rampih (Ljubljana), Mila Kodrič Cizerl (Videm pri Ptuju), Nina Marin (Zavrč), Tina Flis (Dravograd), Tina Vorina in Zarja Nemec (Laško), Urban Šifrar (Grosuplje) in Veronika Razpotnik (Kresnice).

Na natečaj 10. Mlade pesniške olimpijade, namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku in poteka v okviru projekta Pesniška olimpijada, je prispelo 48 pesmic iz 12 slovenskih osnovnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Ko se pogledam v ogledalo (dojemanje samega sebe v odnosu so okolja, družbe, sveta nasploh), nagrade pa je strokovna žirija v sestavi pesnice Maje Visinski Andrejc in pesnice in vodje projekta Pesniška olimpijada Barbare Žvirc podelila 15 mladim pesnicam in pesnikom.

Nagrajenci 10. Mlade pesniške olimpijade:

V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda je prvo nagrado prejel Luka Hladnik, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Ko se pogledam v ogledalo, drugo Nina Čičigoj, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Ko ogledam v ogledalo, tretjo nagrado pa Svit Bratkovič Žižek, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Ko se pogledam v ogledalo. Tretješolci iz Kopra so bili tudi edini v prvi kategoriji, ki so na razpis poslali pesmi, napisane pod mentorstvom profesorice in pesnice Vesne Šare.

V kategoriji učencev od 4. do 6. razreda je prvo mesto osvojila Špela Marinčič, 6. razred, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, za pesem Jaz v sedanjosti, drugo Hema Škerl, 5. razred, OŠ Dolenjske Toplice, za pesem Jaz v ogledalu, tretje pa Aljaž Guček, 6. razred, OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi za pesem Jaz v ogledalu.

V kategoriji učencev od 7. do 9. razreda je prvo nagrado prejela Hana Gramc, 8. razred, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, za pesem Zvarek 2020, drugo nagrado Larisa Mesarič, 9. razred, 2. OŠ Slovenska Bistrica, za pesem Svet za ogledalom, tretjo nagrado pa Zara Kavčič, 9. razred, OŠ Loka Črnomelj, za pesem Prismojena punčka.

Priznanja za poslane pesmi so prejeli tudi Jana Vučić, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, Zoja Kreft, 6. razred, OŠ Gornja Radgona, Larisa Pintarič, 8. razred in Melisa Horvat, 9. razred, iz OŠ Grad, Mia Domajnko, 8. razred in Tobija Lakić, 7. razred, iz OŠ Kidričevo, ki se sicer niso uvrstili na prva mesta, so pa njihove pesmi pozitivno izstopale tako po upoštevanju dane tematike kot tudi po izvirnosti.

“Koronakriza” resnično vplivala na ustvarjanje med mladimi:

Organizatorji projekta so letos opazili, da je korona resnično vplivala na ustvarjanje ter doživljanje kulture (tudi) med mladimi. “Na razpis za dijake in študente smo prejeli največje število prijav, na razpis za osnovnošolce pa skoraj najmanjše v vseh letih. Vidi se, da osnovnošolce k pisanju in sodelovanju spodbujajo predvsem učitelji/mentorji v šolah, medtem ko dijaki in študenti pišejo samostojno, si pa v teh časih, vsaj po pogovoru sodeč, želijo priložnosti in prostora za izmenjavo mnenj in izkušenj v teh, tudi za kulturo, zelo temnih časih,” je povedala Žvirc.

Vodja projekta pa je ob tem še dodala, da vsem mladim ustvarjalcem, pa najsi bo v kulturi ali na kakšnem drugem področju želijo, “da kljub vsemu ohranijo voljo in energijo za ustvarjanje, naj imajo odprte oči za (mogoče) drugačne, nekonvencionalne priložnosti, ki se ponujajo, in naj iščejo navdih v knjigah, glasbi, drug v drugem in predvsem skupaj, čeprav tako daleč.”

VIR: JSKD

Dogodki

Na spletu je potekala pesniška delavnica že 21. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit in KMKC Kompleks, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača, ki je med 35 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlato olimpijko razglasil študentko mednarodnih odnosov Emo Odro Raščan iz Ljubljane.