Search
Close this search box.

Zmagovalka Festivala Urška 2015 je Urška Kramberger

FOTO: Tomo Jeseničnik

Drevi so v Slovenj Gradcu razglasili zmagovalko Festivala Urška 2015. Letošnja uršljanka, kot imenujejo mladega avtorja ali avtorico, ki ga strokovna žirija prepozna kot najboljšega, je postala Urška Kramberger.

Slovenj Gradec ta konec tedna že štirinajstič zapored gosti Festival mlade literature Urška, ki je namenjen razvoju in promociji mladih, še neobjavljenih avtorjev, prireja pa ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Med sodelujočimi avtorji vsako leto izberejo najboljšega, ki mu prihodnje leto omogočijo izid knjige.

Za častni naziv uršljan leta se je letos potegovalo kar 99 avtorjev iz vse Slovenije, v finale pa so se izmed 16 regijskih izbrancev po izboru glavne selektorice festivala pesnice, prevajalke in kritičarke Barbare Pogačnik uvrstili Karmen Hribar (Šentjanž), Aleš Jelenko (Loče), Urška Kramberger (Dobrna), Jernej  Kusterle (Jesenice) in Karolina Zgaga (Podbrdo).

Dopoldanska matineja z avtorico Katjo Gorečan v Špajzu

Kot dodatno besedilo, ki se pridružuje petim finalistom in je bilo predstavljeno na festivalu, je selektorica izbrala dramo Katje Gorečan (Dramlje). Avtorica je sodelovala  v spremljevalnem delu festivala in se zaradi omejitev razpisa ni potegovala za nagrado.

Urška KrambergerVseh šest avtorjev se je javnosti predstavilo na osrednji prireditvi v petek zvečer v Kulturnem domu Slovenj Gradec, tam pa je strokovna žirija razkrila tudi letošnjo zmagovalko. Uršljanka 2015 je tako postala 22-letna pesnica Urška Kramberger z Dobrne, ki se je doslej udeležila že več literarnih delavnic in natečajev, poznamo jo tudi kot lanskoletno zmagovalko Pesniške olimpijade. Kot zmagovalka Festivala Urška 2015 bo za nagrado v letu 2016 prejela knjižno prvenko, zbirko svojih pesmi. Knjiga bo izšla v založništvu JSKD pod mentorstvom pesnice in prevajalke Barbare Pogačnik. V mesecu juniju se bo zmagovalka udeležila literarnega gostovanja, na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo. Prav tako se bo udeležila javnih branj po Češki na povabilo Avtorskega združenja Stranou (Ob robu), ki že lep čas skrbi za promocijo, prevajanje in objavljanje slovenske in drugih literatur.

Na osrednji prireditvi smo premierno slišali tudi uglasben Mentorjev feferon 2015, najboljšo protestno pesem letošnjega leta z naslovom Vojak. Njen avtor je Vasja Klun, pesem pa je uglasbila koroška glasbena zasedba Kavaret. Pesem Vojak je med 71 prispelimi pesmimi na letošnji razpis za najboljšo protestno pesem izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Ksenija JusAida KurovićMatej Krajnc in Jose.

Festival se bo zaključil v soboto, ko se bodo avtorji ob 9.30 v Knjižnici Ksaverja Meška udeležili literarne delavnice selektorice Barbare Pogačnik in glavnega urednika Mentorja Aljoše Harlamova , ki bo odprta za vse literarne ustvarjalce.

Dogodki

FOTO: Tomo Jeseničnik

Drevi so v Slovenj Gradcu razglasili zmagovalko Festivala Urška 2015. Letošnja uršljanka, kot imenujejo mladega avtorja ali avtorico, ki ga strokovna žirija prepozna kot najboljšega, je postala Urška Kramberger.