Search
Close this search box.

Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo Zlatku Kaučiču

Letošnji prejemnik zlate plakete JSKD za življenjsko delo je glasbenik Zlatko Kaučič. Po oceni komisije bobnar, tolkalec, improvizator, skladatelj in glasbeni pedagog že vrsto let izkazuje izjemne ustvarjalne dosežke v umetnosti in kulturi. Pomembno je prispeval tako k slovenski zakladnici jazza kot tudi k prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je razglasil prejemnike priznanj za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Ker svečane podelitve priznanj, ki je vsako leto januarja potekala na Ljubljanskem gradu, zaradi zdravstvene krize trenutno ni mogoče izpeljati, jo bo JSKD priredil takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

Bobnar in tolkalec Kaučič z izjemnimi dosežki

Komisija je odločila, da zlato plaketo prejme bobnar in tolkalec Zlatko Kaučič, ki se že vrsto let dokazuje z izjemnimi ustvarjalnimi dosežki v umetnosti in kulturi. S svojo glasbeno odličnostjo in skladateljsko inventivnostjo pomembno prispeva tako k slovenski glasbeni zakladnici jazza kot tudi k prepoznavnosti Slovenije in Nove Gorice v svetovni glasbeni javnosti.

S svojim znanjem, inovativnostjo in svetovljanstvom je vplival na številne generacije glasbenikov. V svoji zavidljivi, več kot štiri desetletja trajajoči karieri, je posnel več kot 60 albumov in nastopal na najpomembnejših evropskih in svetovnih jazzovskih festivalih, pri čemer je sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki.

Prejel je številna domača in tuja priznanja, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2011. Izjemnega ustvarjalnega potenciala, ki ga izraža kot bobnar, tolkalec, improvizator in skladatelj, pa ne deli le svojim občinstvom, temveč ga predaja tudi svojim učencem, saj že skoraj dvajset let vodi priznano tolkalsko šolo v Novi Gorici.

Je tudi avtor projekta Kombo, v okviru katerega talentirani mladi glasbeniki skupaj z maestrom ustvarjajo unikatno instrumentalno glasbo. Poleg tega vsako leto organizira Brda Contemporary Music Festival, na katerega povabi svetovno priznane glasbenike in druge umetnike.

JSKD letos nagrade podeljuje že enaindvajsetič. Zlata plaketa je priznanje za življenjsko delo in je najvišje odličje, ki ga JSKD podeli za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju, srebrne plakete pa so priznanja za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljske kulture. Od leta 2011 sklad podeljuje tudi zlate znake za odmevne dosežke mlajših ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture.

Letos poleg zlate plakete za življenjsko delo, ki jo prejme glasbenik Zlatko Kaučič, podeljujejo še štiri srebrne plakete. Prejmejo jih Rosina Katz-Logar in Lenart Katz, predana kulturnika, ki skrbita predvsem za promocijo in ohranjanje slovenskega jezika in kulture na avstrijskem Koroškem, filmski ustvarjalec Franc Kopič, soustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring in zborovska dirigentka Helena Fojkar Zupančič. Letošnja dobitnica zlatega znaka pa je zborovska dirigentka Jerica Bukovec.

Besedilo: JSKD

Letošnji prejemnik zlate plakete JSKD za življenjsko delo je glasbenik Zlatko Kaučič. Po oceni komisije bobnar, tolkalec, improvizator, skladatelj in glasbeni pedagog že vrsto let izkazuje izjemne ustvarjalne dosežke v umetnosti in kulturi. Pomembno je prispeval tako k slovenski zakladnici jazza kot tudi k prepoznavnosti Slovenije v svetu.