Search
Close this search box.

Zlata olimpijka 24. Pesniške olimpijade je postala Nika Gradišek

Ta vikend v Dvorcu Bukovje potekajo pesniške delavnice že 24. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača ter pesnika, igralca in pedagoga Kristiana Koželja. Mentorja sta med 27 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlato olimpijko razglasila Niko Gradišek iz Kozjega.

Pesniška olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca, ovrednotiti svoje in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti.

Na letošnji razpis že 24. Pesniške olimpijade se je prijavilo 27 dijakov in študentov iz cele Slovenije. Mentorja dr. David Bedrač, pesnik, pisatelj, literarni mentor in urednik, za katerim je letos že dvanajsto mentorstvo pesniških delavnic, in pesnik, igralec in pedagog Kristian Koželj, ki se je kot mentor Pesniški olimpijadi pridružil prvič, sta na dveh sobotnih in dveh nedeljskih literarnih delavnicah gostila 19 tistih, ki sta jih kot izstopajoče v poslani avtorski poeziji med 27 prijavljenimi izbrala in povabila na vikend pesniških delavnic na Koroško.

Pesniških delavnic, kjer sta jih v soboto uvodoma poleg obeh mentorjev pozdravila še vodja projekta Barbara Žvirc in koordinator območne izpostave Dravograd Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS Robert Preglau, se je udeležilo 15 udeležencev: Alja Pušič, Doroteja Drevenšek in Lana Fajfer (Maribor), Amra Huremović (Šoštanj), Ana Štular (Kranj),

Eva Šubic in Marija Kisilak (Novo mesto), Hana Vuga (Solkan), Katarina Švigelj (Borovnica), Lara Stare Knific (Jesenice), Lara Višnjevec in Lina Šoper Rijavec (Koper), Matija Podbreznik (Laško), Sandro Čeh (Ptuj) in Zara Kavčič (Črnomelj), na literarnem večeru pa sta se jim pridružili še Žana Lorenci in Iza Korpar, ki sta svojo prisotnost na delavnicah zaradi drugih obveznosti opravičili. Nika Gradišek iz Kozjega in Ela Velikonja (Bresternica) pa se delavnic zaradi bolezni nista udeležili.

Mentorja sta na literarnem večeru v soboto razglasila 5 olimpijskih finalistk, katerih poezija bo objavljena v literarni reviji Mentor. Finalistike so postale Alja Pušič, Ana Štular, Eva Šubic, Marija Kisilak in Nika Gradišek, za zlato olimpijko pa je bila ob koncu večera razglašena prav slednja. Za nagrado bo prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2024, že omenjeno objavo pesmi v reviji Mentor ter knjižno nagrado. Knjižne nagrade, ki so jih prijazno prispevale slovenske založbe Mladinska knjiga, Epistola, Celjska Mohorjeva družba, Litera, Primus, LUD Literatura, Goga, Hiša knjig, Pivec, Miš založba in Javna agencija za knjigo RS, ter priznanja so prejeli tudi preostali udeleženci 24. Pesniške olimpijade in nagrajenci 13. Mlade pesniške olimpijade.

Slednja je namenjena osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku in poteka v okviru projekta Pesniška olimpijada, je prispelo 71 pesmic iz 15 slovenskih osnovnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Sonce jutrišnjega dne, nagrade pa je strokovna žirija v sestavi Maje Visinski Andrejc, pesnice, in Barbare Žvirc, pesnice in vodje projekta Pesniška olimpijada, podelila 15 mladim pesnicam in pesnikom.

V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda nagrada za prva tri mesta ni bila podeljena, ker je na razpis prispela ena sama pesmica.

V kategoriji učencev od 4. do 6. razreda si je prvo mesto pripisala Ajda Poljanec Purg, 6. razred, OŠ Šempas, drugo Atena Pavlinič, 6. razred, OŠ Koroški jeklarji, tretje mesto pa Maks Horvat, 5. razred, OŠ Velika Nedelja.

V kategoriji učencev od 7. do 9. razreda je prvo mesto pripadlo Jeri Terpotec, 7. razred, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, druga nagrada je šla v roke Neli Prater, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, tretje mesto pa sta si razdelili Mina Poljšak, 8. razred, OŠ Kašelj in Hana Merica, 7. razred, OŠ I Murska Sobota.

Priznanja za poslane pesmi so prejeli še: Brina Kolar, 3. razred, OŠ Velika Nedelja, Simon Ženko, Adam Kogovšek in Rene Sedmak, vsi trije 4. razred, OŠ Toneta Tomšiča Knežak, Gaja Plešej, 5. razred, OŠ Franja Goloba Prevalje, Lara Kojc in Naja Rakuša Kolarič, obe 6. razred, OŠ Kidričevo ter Nina Lonić, 7. razred, OŠ Koper.

Priznanja so letos že drugič podelili tudi mentoricam osnovnošolcev, ki s spodbujanjem, usmerjanjem in vsakoletnim sodelovanjem na natečaju oživljajo domišljijo, ustvarjalnost in kritično razmišljanje pri učencih. Priznanja so prejele gospa Alenka Korpar iz OŠ Velika Nedelja, gospa Vanja Klančnik Kišasondi iz OŠ Koper in gospa Jana Poljšak iz OŠ Ivana Cankarja Vrhnika. Za njihov doprinos k raznolikosti širjenja ljubezni do slovenskega jezika se jim še enkrat iskreno in najlepše zahvaljujejo!

Na sobotnem literarnem večeru so se s svojo poezijo predstavili udeleženci 24. Pesniške olimpijade ter 8 predstavnikov mlade pesniške generacije, nagrajencev 13. Mlade pesniške olimpijade: Brina Kolar, Maks Horvat, Atena Pavlinič, Ajda Poljanec Purg, Mina Poljšak, Hana Merica, Neli Prater in Jera Terpotec. Za glasbeno poslastico je poskrbela koroška skupina Teater na gradu, ki jo sestavljajo Lucija Mirkac, Primož Štern in Martin Blodnik, ki je vse prisotne pobožala z uglasbeno Lucijino poezijo. Vsem nastopajočim in prisotnima mentoricama sta nagrade in priznanja podelila Robert Preglau, koordinator obmožne izpostave JSKD v Dravogradu in Barbara Žvirc, vodja projekta.

Organizatorji projekta so po dveh koronskih letih delavnic preko spleta opazili, da se dijaki in študenti raje prijavijo na delavnice v živo, saj so imeli letos in lansko leto v primerjavi s koronskima letoma kar dobro tretjino prijavljenih več, prav tako so prejeli kar trikrat več pesmic osnovnošolcev kot med korono. Zavedajo se, da je doživljanje delavnic preko spleta vsekakor precej drugačno od doživljanja delavnic v živo, zato so iskreno veseli, da lahko udeležence ponovno gostijo v živo, v prekrasnem okolju Dvorca Bukovje, ki nam že več kot desetletje nudi čudovito zatočišče za en jesenski pesniški vikend.

FOTOGALERIJA:

Jubilejna 25. Pesniška olimpijada, v tvojo smer gledajo napolnjeni z dobro energijo in z optimizmom.

Besedilo: Barbara Žvirc

Dogodki

Ta vikend v Dvorcu Bukovje potekajo pesniške delavnice že 24. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača ter pesnika, igralca in pedagoga Kristiana Koželja. Mentorja sta med 27 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlato olimpijko razglasila Niko Gradišek iz Kozjega.