Search
Close this search box.

Zlata olimpijka 20. Pesniške olimpijade je Špela Setničar (FOTO)

V Dravogradu se je v dvorcu Bukovje prvi dan pesniških delavnic pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača včeraj končal z literarnim večerom udeležencev že 20. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit in KMKC Kompleks. Za zlato olimpijko je bila po izboru mentorja razglašena Špela Setničar iz Kresnic. Danes so mlade pesnice in pesniki ustvarjali še na dveh pesniških delavnicah.

Pesniška olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti.

Letošnje praznovanje so pričeli že v petek, 8. novembra, v KMKC Kompleks na Ravnah, kjer so predstavili tiskano darilo projektu. Zbornik, izdan ob 20-letnici projekta, so skupaj s poetično-fotografsko razstavo pesnika Tom Vebra in fotografa Tima Pongraca poimenovano Brstenje v svet poslali ob prebiranju poezije bivših in letošnjih olimpijcev ter ob krasnih intermezzih glasbenika Luke Rajštra.

Na letošnji razpis praznične 20. Pesniške olimpijade se je prijavilo 27 dijakov in študentov iz cele Slovenije. Mentor dr. David Bedrač, pesnik, literarni mentor in urednik, ki je bil letos že osmič mentor delavnic, je med vsemi prijavljenimi na delavnice povabil 17 mladih pesnikov in pesnic, delavnic pa se je dejansko udeležilo 15 izbranih.

Udeleženci, ki so pod mentorjevim budnim očesom ustvarjali na štirih pesniških delavnicah, poimenovanih z verzi njegove poezije, so bili: Alina Špan (Blanca), Aljoša Toplak (Markovci), Enej Podlesek (Lukovica), Fabian Kerec (Puconci), Gaja Jakopin (Selnica ob Dravi), Gloria Džankić, Lea Diana Dajčman, Tom Veber in Vita Movrin (Maribor), Matija Sirk (Šmartno pri Litiji), Monika Húdeková (Šentilj), Neja Jeraj Sedej (Radovljica), Špela Setničar  in Veronika Razpotnik (Kresnice) ter Tina Vorina (Laško). Na literarnem večeru se jim je pridružil še Izak Ban.

Zlata olimpijka 20. Pesniške olimpijade – Špela Setničar

Dr. David Bedrač je na literarnem večeru razglasil 4 olimpijske finaliste, katerih poezija bo objavljena v reviji Mentor. Finalisti so postali Enej Podlesek, Fabian Kerec, Gaja Jakopin in Špela Setničar, ki je bila nato razglašena za zlato olimpijko. Za nagrado je prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2020, organizacijo literarnega večera, izbrane knjige (ki so jih organizatorjem tudi letos prijazno podarile številne slovenske založbe) in že omenjeno objavo pesmi v reviji Mentor. Knjižne nagrade in priznanja so prejeli tudi vsi udeleženci 20. Pesniške olimpijade in nagrajenci 9. Mlade pesniške olimpijade.

Na natečaj 9. Mlade pesniške olimpijade, namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku in poteka v okviru projekta Pesniška olimpijada, je prispelo 139 pesmic iz 25 slovenskih osnovnih in podružničnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Stopimo skupaj (v boju za okoljsko ozaveščenost), nagrade pa je strokovna žirija v sestavi Maje Visinski Andrejc, pesnice, in Barbare Žvirc, pesnice in vodje projekta Pesniška olimpijada, podelila osmim mladim pesnicam in pesnikom.

Udeleženci 9. Mlade pesniške olimpijade, stojijo (od leve proti desni): Jure Prša, Amra Huremovič, Klemen Mavčič, Rozalija Lia Muršec, sedijo (od leve proti desni): Kaja Brišnik, Gašper Mauko, Hana Re Gačnik, Allegra Vučurević.

V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda je prvo nagrado prejel Marin Misdaris Ruminski, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Očistimo svet, drugo Naja Dilica, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Zaščitimo svet, tretja nagrada ni bila podeljena.

V kategoriji učencev od 4. do 6. razreda je prvo mesto osvojil Jure Prša, 6. razred, OŠ Gornja Radgona, za pesem Obvarujmo svet, drugo Jernej Filip Ogrizek, 6. razred, OŠ Frana Roša Celje, za pesem Poziv Zemljanom – Stopimo skupaj, tretje pa Iza Zrnec, 6. razred, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, za pesem Zemlja naj živi.

V kategoriji učencev od 7. do 9. razreda je prvo nagrado prejela Amra Huremovič, 9. razred, OŠ Karla Destovnika – Kajuha Šoštanj, za pesem SOS (Signal ogroženega sveta), drugo nagrado Gašper Mauko, 8. razred, OŠ Gornja Radgona, za pesem Ni več pravega doma, tretjo nagrado pa Rozalija Lia Muršec, 9. razred, OŠ Kidričevo, za pesem Rešimo svet.

Priznanja za poslane pesmi so prejeli tudi Nika Perc, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Stopimo skupaj, Alja Krancelbinder, 6. razred, OŠ Gornja Radgona, za pesem Naša narava, Arandjela Horvat, 4. razred, OŠ Kidričevo, za pesem Narava in mi vsi, Bor Detič, 6. razred, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi, za pesem Eko svoboda, Eva Benko, 6. razred, OŠ Gornja Radgona, za pesem Zemlja zaživi, Pia Klun, 6. razred, OŠ Gornja Radgona, za pesem Rešimo naravo, Kaja Brišnik, 9. razred, OŠ Šalek, za pesem Kar jaz poznam, Lori Zafošnik, 8. razred, 2. OŠ Slovenska Bistrica, za pesem Skupaj za čisto okolje, Allegra Vučurević, 7. razred, OŠ Preserje pri Radomljah, za pesem Stopimo skupaj, Jera Ručigaj, 9. razred, OŠ Janka Kersnika Brdo, za pesem Prepozno, Carlo Angeli, 9. razred, OŠ Šalek, za pesem Haiku naravi, Hana Re Gačnik, 7. razred, OŠ Preserje pri Radomljah, za pesem Če vsi ljudje Zemlje bi skupaj stopili, Jon Oskar Vodeb, 7. razred, OŠ Frana Roša Celje, za pesem Zemljino nežno srce, Klemen Mavčič, 7. razred, OŠ Preserje pri Radomljah, za pesem Stopimo skupaj, Nika Mravlja, 9. razred, OŠ Črni Vrh, za pesem Bodimo pripravljeni na maščevanje, Urška Blaznik, 9. razred, OŠ Frana Roša Celje, za pesem Pohlep in Marcel Maier, 9. razred, OŠ Gornja Radgona, za pesem Dovolj mi je, ki se sicer niso uvrstili na prva mesta, so pa njihove pesmi pozitivno izstopale.

Na sobotnem literarnem večeru, ki ga je povezovala Ana Pisar Čivčić, so se s svojo poezijo predstavili mentor dr. David Bedrač, udeleženci 20. Pesniške olimpijade ter 7 nagrajencev mlade pesniške generacije, nagrajencev 9. Mlade pesniške olimpijade: Jure Prša, Amra Huremovič, Klemen Mavčič, Rozalija Lia Muršec, Kaja Brišnik, Gašper Mauko, Hana Re Gačnik inAllegra Vučurević. Za glasbeno poslastico je poskrbela odlična kantavtorica Sandra Erpe, ki je bila v preteklosti tudi sama že udeleženka in glasbena gostja Pesniške olimpijade.

Besedilo: Barbara Žvirc, vodja projekta Pesniška olimpijada

Dogodki