Search
Close this search box.

Z Melanio po Dravi

V Galeriji Ravne si bo od danes pa do sredine junija možno ogledati razstavo, ki so jo poimenovali Plovni objekt. Razstavljena bo maketa plovila, ki ga kipar David Herzog Leitinger gradi pri mitnici na Muti. Naplavljen les iz Drave ali les iz gozdov, ki obdajajo njegovo domovanje ob reki je sicer njegov primarni material za ustvarjanje. Tokrat je zasnoval sodobno plovilo in ga poimenoval Melania, po izgledu spominja na starinske parnike, z njim pa bi rad ljudem približal lepote reke Drave.

Plovilo bo dolgo 58 in široko 25 čevljev. Imelo bo ravno dno in bo primerno za plutje po rekah. Poganjala ga bosta dva motorja s po 100 konjskimi močmi, ki bosta plovilu omogočala maksimalno hitrost 3 vozle. Kovinska konstrukcija v obliki katamarana bo nosila lesen zaprt bivalni prostor, na katerem bo mogoče tudi prenočiti. Pri načrtovanja plovila je sodeloval arhitekt Miha Štefl.
Plovne razmere na reki Dravi so lahko zelo zahtevne, posebej jeseni, kot so pokazale zadnje poplave 5. novembra 2012, pa vendar je plovba po reki in akumulacijskem jezeru lahko zelo prijetno doživetje, še posebej v spomladanskih in poletnih mesecih.

Ladjica je trenutno v fazi gradnje, se pa mnogi bodoči potniki že zdaj zanimajo zanjo in čakajo na priložnost, da se bodo peljali z njo. Predviden datum splavitve je 4. julij, na razstavi v Galeriji Ravne pa bo vse do 16. junija na ogled maketa plovila, idejne skice in načrti za izdelavo.

 

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Franjo
Franjo
6 let nazaj

Na Dravi je prepoved uporabe motornih naprav (čolnov),niti ribičI jih ne smemo uporabljat,da bi se zapeljal na lovno pozicijo pa naj to velja tudi za biznis mene. “Splav “na riti pa eden ali pa dva velika motorja.

lp

Dogodki