Search
Close this search box.

Vodenje AFS France Marolt ponovno prevzel Korošec

Vodenje Akademske folklorne skupine (AFS) France Marolt je prevzel Luka Kropivnik. To je že drugi Črnjan, ki mu je bilo zaupano vodenje ene najuspešnejših folklornih skupin v državi.

Akademsko folklorno skupino (AFS) France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjih odrih v Sloveniji in svetu.

Skupino je dobrih petinštirideset let vodil priznani slovenski etnokoreolog in folklorist, profesor Mirko Ramovš, ki je skupini pustil največji opus odrskih postavitev in idejnih zasnov, po njem je vodstvo prevzel Črnjan dr. Tomaž Simetinger. Le-ta je skupino popeljal v nove razsežnosti plesnega izročila in javnosti približal tudi manj znane in stereotipno ”nefolklorne” zvrsti, kot so recimo plesi srednjega veka, plesna kultura meščanstva in tudi poustvarjanje ljudskega plesa s pomočjo ostankov  staroverstva na Slovenskem.

V jubilejni 70. sezoni je vodenje AFS France Marolt prevzel Anže Kerč, za njim pa Jasna Žitnik, strokovnjakinja s pevskega področja, s pomočjo katere je v društvu začela delovati nova pevska skupina, Maroltovke, ki se že lahko pohvalijo z odmevnimi nastopi in sodelovanjem s priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Rudi Bučar in Prifarski muzikanti.

Z današnjim dnem pa je Maroltovce ponovno prevzel Korošec, in sicer Luka Kropivnik, ki je ob tej priložnosti za Koroške Novice povedal, da mu vodenje skupine kot je AFS France Marolt zagotovo predstavlja velik izziv, “ki pa se ga lotevam z velikim veseljem in odgovornostjo. Gre le za skupino, ki ima dolgo tradicijo in je v slovenskem prostoru zelo dobro poznana, kar pa od nas zahteva konstantno ohranjanje kakovostnega programa, saj smo ves čas pod drobnogledom tako strokovne kot druge javnosti,” je dejal.

Na vprašanje, kakšne ima načrte s skupino pa je dejal: “Glavni projekti za naslednje leto so načeloma začrtani, ampak so zelo odvisni od “koronasituacije”, ki smo ji priča. Glavne prioritete za letošnjo sezono so tako letna predstava, ki jo bomo izvedli naslednje leto v maju, priprava na srečanja folklornih skupin, ki jih organizira JSKD, izpeljava 6. tekmovanja parov v ljudskih plesih, ki se nam letos obeta v malenkost drugačni izvedbi v novembru in izobraževanje kadra.

Pri tem naj še omenimo, da si je skupina v več kot sedemdesetih letih nenehnega delovanja prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati Častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 100 članov, razdeljenih v 3 plesne skupine, 2 glasbena orkestra in 2 pevski skupini. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Pohvali se lahko z mnogimi protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu in z izkušenim, plesno in pevsko izobraženim kadrom.

Za konec naj še omenimo, da je AFS France Marolt lani zmagala tako na državnem srečanju folklornih skupin kot tudi na državnem srečanju poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije.

Dogodki

Vodenje Akademske folklorne skupine (AFS) France Marolt je prevzel Luka Kropivnik. To je že drugi Črnjan, ki mu je bilo zaupano vodenje ene najuspešnejših folklornih skupin v državi.