Search
Close this search box.

VIDEO: Že najboljši Srednjeveški preludij, bo letos še boljši

V Slovenj Gradcu bo 15. in 16. junija potekal SREDNJEVEŠKI PRELUDIJ – zgodovinski spektakel z najboljšimi srednjeveškimi skupinami na svetu.

Mestno jedro Slovenj Gradca bo v soboto 15. junija in v nedeljo 16. junija postalo središče srednjeveškega dogajanja. Organizatorji obljubljajo, da bo letošnje dogajanje še bolj spektakularno. Na dogodku bo sodelovalo 20 skupin in okoli 300 nastopajočih.

Obiskali boste lahko srednjeveško tržnico, kjer boste lahko barantali s srednjeveškimi novčiči, uživali boste lahko v srednjeveških bojih s sabljo, lahko se boste preizkusili v streljanju z lokom, pri srednjeveški prerokovalki boste lahko izvedeli kaj vas čaka v prihodnosti, čarovniki bodo čarali, zavrteli se boste lahko na srednjeveškem vrtiljaku, v Krčmi pri Merjascu bodo poskrbeli za avtohtone srednjeveške jedi in pijače itd. V soboto boste poplesavali ob ritmih svetovno znane glasbene skupine HOLLONEK iz Madžarske, ki bo uprizorila nepozaben koncert. Poleg vseh mednarodno uveljavljenih skupin, pa bo letos premierno s srednjeveškimi predstavami nastopila vodilna akrobatska skupina v svetu DUNKING DEVILS.

Danes pa so na poseben način na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu predstavili novosti dogodka.

[aiovg_video id=77422]

Župan Mestne Občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, je povedal, da je dogodek za občino res velikega pomena, saj gre za prireditev Slovenj Gradca, ki je srednjeveško mesto in prav je, da se ta prireditev odvija prav tu, da se pokaže zgodovino, kako so živeli včasih pri nas. “Dogodek je pomemben tudi z vidika turizma, kajti ta doživljajski turizem, ki ga lahko doživijo tu, mislim, da je tista prava varianta, da se lahko ljudje oblečejo in sodelujejo v samem programu,” je še povedal.

Nad celotnim projektom pa bdi Hrabroslav Perger (podjetje Perger 1757 d. o. o. ), Združenje rokodelcev Slovenije, letos pa jim pri organizaciji pomaga tudi Javni Zavod Spotur. Kot je povedal g. Perger, se lahko letos pričakuje marsikaj: “Dosti je novosti, Dunking Devils bodo pritegnili staro in mlado, saj so svetovno znana skupina. Mi pa jih bomo oblekli srednjeveško. Tu bodo kradli, in ker bodo pač tatiči, jih moramo nekako kaznovati. Ne bomo jih zaprli, bodo pa morali pokazati kaj znajo.”

Za gostinstvo bo letos poskrbelo podjetje Vabo, saj se pričakuje ogromno obiskovalcev. Kot nam je še povedal Hrabroslav Perger, bi sicer želeli več sodelovati z domačini. kot pravi, je v tuijini to že navada in so ljudje ponosni, da se lahko oblečejo in sodelujejo na takšni prireditvi. Je pa res, da se tudi pri nas to izboljšuje, saj je vedno več skupin in posameznikov, ki pokličejo, da bi radi sodelovali, statirali, zato upa, da bo vsako leto boljše.

Na koncu je s solzami v očeh še dejal, da bo letos preludij res še boljši, ampak tudi slabši, saj manjka en glavni člen, zaradi katerega mu je zelo težko in upa, da bodo v spomin na njegovo ženo lahko to nadaljevali in preludij naredili nje v spomin še boljši, saj bi tudi ona to želela.

Dogodki

V Slovenj Gradcu bo 15. in 16. junija potekal SREDNJEVEŠKI PRELUDIJ – zgodovinski spektakel z najboljšimi srednjeveškimi skupinami na svetu.