Search
Close this search box.

VIDEO: Občina Ravne na Koroškem je starosti prijazna občina

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je potekala zaključna prireditev Občine Ravne na Koroškem v okviru programa »mladi za starejše - spodbujanje medgeneracijskega sožitja v občini.« Oglejte si video, ki je nastal v okviru programa.

 

Občina Ravne na Koroškem je v okviru projekta »Starosti prijazna občina« v šolskem letu 2012/2013 nadaljevala z izvajanjem programa »mladi za starejše«, s katerim želi spodbujati in krepiti medgeneracijsko sožitje v občini in hkrati tudi pomagati starejšim občanom na domu. 

VIDEO: Kako je potekal program “mladi za starejše – spodbujanje medgeneracijskega sožitja v občini”:

{webplayer video=/v/obcinamladi.mp4 hd=/v/obcinamladihd.mp4 preview=/images/p/obcinamladi.jpg}

Kamera in montaža: Peter Recko, prof.

V program je bilo vključenih 24 starejših občanov ter 24 dijakov in dijakinj z Gimnazije Ravne in Srednje šole Ravne. Pod vodstvom mentoric Metke Čebulj, Marije Krajnc in Sonje Cank so se dijaki v mesecu septembru najprej pripravili na izvajanje programa, potem pa so s pomočjo prostovoljcev Društva upokojencev Ravne na Koroškem izvedli prve obiske na domovih starejših, kjer so dijaki in starejši podpisali medsebojni dogovor o obiskih. Dijaki so potem naše starejše občane skrbno obiskovali enkrat na teden oziroma v skladu z dogovorom, ki so ga sklenili na prvem obisku. 

Program so izvajali 8 mesecev in sicer od meseca oktobra 2012 do meseca junija 2013. Obiskovali so starejše občane na njihovih domovih na Čečovju, Javorniku, Na šancah, v trgu mesta in v Kotljah. Dijaki in dijakinje so opravljali razna dela, urejali so okolico okrog hiš, opravljali razna lažja hišna opravila, starejše učili računalništva, jim prinašali potrebščine iz trgovine, lekarne ali se s starejšimi občani družili. 

Po opravljeni anketi, ki je bila opravljena s pomočjo prostovoljcev Društva upokojencev, je bilo ugotovljeno, da so bili starejši občani z delom dijakov zelo zadovoljni in da bi v program želeli ostati vključeni tudi v prihodnje. 

»V svojih opombah so nas seznanili tudi z nekaj željami in pobudami, katere bomo poskušali upoštevati pri pričetku izvajanja programa v novem šolskem letu. Veselimo se dela z našimi dijaki in starejšimi občani tudi v prihodnje, hkrati pa si tudi želimo, da bi se število tako starejših kot tudi mladih v prihodnjih šolskih letih v našem programu še povečalo,« je program predstavila Darja Čepin, višja svetovalka na Občini Ravne na Koroškem.  

V pestrem in raznolikem kulturnem programu, ki so ga pripravili dijaki in dijakinje obeh srednjih šol  ter starejši, so pokazali še enkrat odličen dokaz, kako zelo pomembno je medgeneracijsko razumevanje in seveda tudi kako lepa in doživeta so bila njihovega druženja skozi te mesece. Mladim prostovoljcem se je v imenu Občine Ravne na Koroškem zahvalila Vera Krajnc, ter jim podelila  nagrado, bon za obisk koncerta legendarne rock skupine Bon Jovi na Dunaju. Za nesebično pomoč starejšim občanom so prejeli še priznanja, ki sta jih podeli Vera Krajnc in koordinatorka projekta Darja Čepin.

Napisala: Danica Hudrap

Dogodki

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je potekala zaključna prireditev Občine Ravne na Koroškem v okviru programa »mladi za starejše - spodbujanje medgeneracijskega sožitja v občini.« Oglejte si video, ki je nastal v okviru programa.