Search
Close this search box.

Valter bo letos že četrtič branil alter v Kompleksu

Začetek maja je v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks na Ravnah na Koroškem obarvan v barve alternativne glasbe in dogajanja, saj se odvija tradicionalni festival Valter brani alter. Letošnji bo že četrti zapored in bo razširjen na kar dva vikenda, gosti pa številne domače in tuje glasbenike, razstavo analognih fotografij, filmski večer, predstavo in skate tekmovanje.

KMKC Kompleks v svoj sicer raznolik in širok spekter programskih aktivnosti enkrat letno uvrsti festival alternative, ki so ga prvič organizirali leta 2015 in poimenovali Valter brani alter. Tako se sedaj že tradicionalno v maju v Kompleksu na Ravnah srečujejo tako ustvarjalci kot ljubitelji bolj alternativne glasbe in kulture.

Večinoma se bodo na odru letos predstavljali slovenski glasbeniki, prihajata pa tudi skupini iz tujine. Drevi bodo nastopili: slovenski glasbeni multipraktik in virtuoz, ki ustvarja surovo in neprekuhano glasbo, Samuel Blues (grunge blues psihadelija), Underpondgrabn, hrupni punk fantje iz okoliških hribov (punk, stoner, rock’n’roll) ter skupina iz Hrvaške, Nemeček (stoner, garage-rock, post-rock).

Sobota se začenja z razstavo analognih fotografij »Mesto miru« društva Umetnost za vse, ki so nastale v okviru projekta Živela umetnost! Fotografije so nastale med poletjem 2017 pod mentorstvom Roberta Marina in Matjaža Rusta. Sledi zanimiva predstava Pesem za eno Drevo v izvedbi Jurija Drevenška. Gre za avtorsko glasbeno predstavo, nastalo po motivih romana Klovnovi pogledi Heinricha Bölla, ki je bil samo izhodiščna točka. Je predstava, ki noče biti klasična predstava in od občinstva ne zahteva ploskanja in strinjanja z nastopajočim. Rdeča nit so kantavtorske pesmi, ki povezujejo, komentirajo in povzemajo govorjene dele besedila, oboje pa se zliva v mešanico koncerta in gledališke predstave. Sam odrski dogodek poteka na poseben način; niha namreč med improvizacijo, dramsko predstavo in glasbenim delom.

Dogajanje se bo nadaljevalo tudi prihodnji vikend, z začetkom že v četrtek.

Dogodki