Search
Close this search box.

V soboto odprli že tretjič obnovljeno zasilno bolnišnico Mirto

 

V soboto, 15. septembra, so v Rožankovem gozdu v Podgori na vzhodnem pobočju Uršlje gore s skromno prireditvijo in kratkim kulturnim programom odprli prenovljeno partizansko bolnišnico Mirta.

Objekt, ki simbolizira zasilno bolnišnico v obliki zemljanke iz obdobja druge svetovne vojne, so obnovili člani Krajevnega odbora ZB NOB Kotlje, prisotnost predstavnikov zveze borcev in drugih veteranskih organizacij z območja celotne Mežiške doline in predstavnikov Občine Ravne na Koroškem pa je dogodku dala tudi širši pomen.

Predsednik KO ZB NOB Kotlje Karol Polanc se je v nagovoru za pomoč pri obnovi bolnišnice posebej zahvalil županu, dr. Tomažu Roženu, ki je prevzel pokroviteljstvo nad obnovo, in kustosu dr. Marjanu Linasiju iz Koroškega pokrajinskega muzeja, za prispevek k vsebinski opremi objekta. Gospod Linasi je ob odprtju prenovljene bolnišnice tudi predstavil pomen partizanske sanitete in skrbi za ranjence.

Zasilna partizanska bolnišnica »Mirta« je bila zgrajena poleti 1944 v Rožankovem gozdu, na nadmorski višini 800-900 metrov. Majhen lesen objekt je po sistemu zemljanke (bunkerja) zgradil Feliks Zdovc – Fika, p.d. Rožankov. Decembra 1944 so v bolnišnico pripeljali njegovo sestro Ano Zdovc – Mirto, ki je bila hudo ranjena v nogo. Po njej je bolnišnica tudi dobila ime. V njej so se od konca decembra 1944 do konca 2. svetovne vojne zdravili partizani, ki jih je negoval in zdravil sam graditelj Feliks Zdovc – Fika.

V obliki brunarice postavljeno bolnišnico so tokrat obnovili že tretjič. Prvič je bila obnovljena leta 1975 in drugič leta 1980. Z zadnjo obnovo je objekt dobil novo streho, urejeno je bilo odvodnjavanje in izveden zaščitni premaz zunanjih sten. Ob in v objektu sta nameščeni tabli z informacijami o partizanski saniteti in sami bolnišnici Mirta. Oblikovno podobo napisnima tablama je prispevala oblikovalka Blanka Kamnik. Prenovljeni objekt je odprl dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem.

Spomenik predstavlja spomin na humanitarno dejavnost v času druge svetovne vojne na tem območju. Ob pomembnosti same partizanske sanitetne oskrbe pa je treba poudariti zaslugo okoliškega prebivalstva, zlasti pri pravočasnem obveščanju o nevarnostih oziroma sami zaščiti lokacij partizanskih bolnišnic, je bilo povedano tudi na sobotni slovesnosti v Rožankovem gozdu.

FOTO: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki