Search
Close this search box.

V slovenjgraškem kulturnem domu je potekala proslava ob dnevu Združenih narodov (FOTO)

Dane je v slovenjgraškem kulturnem domu potekala proslava ob dnevu ZN

Združeni narodi danes obeležujejo 77. leto obstoja, ki so ga tradicionalno proslavili v Slovenj Gradcu, ki zadnjih 33 let nosi naziv mesto glasnik miru. Slavnostna govornica na nocojšnji prireditvi je bila Lucija Karnelutti, evropska mladinska delegatka pri ZN, kulturni program pa je pripravila pevka in igralka Lara Jankovič. V družbi kitaristov Ravija Shreste in Tilna Stepišnika je s publiko delila pesmi o nesmislu vojn in sovraštva ter pesmi o miru.

»V čast mi je, da vas lahko nagovorim kot glas mladih, kot glas prihajajočih generacij ter kot prva mladinska delegatka Evropske unije pri Združenih narodih,« je na prireditvi ob dnevu Združenih narodov v Kulturnem domu Slovenj Gradec dejala slavnostna govornica Lucija Karnelutti.

Spomnila je, da mineva 77 let od podpisa Ustanovne listine Združenih narodov, sporazuma, ki naj bi končal in preprečil vojne na tem svetu. »Vendar zgodovina se ponavlja. Ni skrivnost, da smo narodi sveta trenutno v času premnogih, prekrivajočih in prepletenih izzivov in kriz. Sedeminsedemdeset let kasneje še vedno bijemo grozne vojne, se borimo za dosego temeljnih človekovih pravic, za izkoreninjenje lakote in bolezni ter za rešitev našega sveta pred podnebno krizo,« je opozorila Lucija Karnelutti, evropska mladinska delegatka pri Združenih narodih.

Poudarila je, da si sveta in družbe kljub temu ne želimo predstavljati brez Združenih narodov. »Danes so Združeni narodi dokaz, da multilaterizem deluje, so razlog, da univerzalne človekove pravice niso ostale zahodna ideja in omogočajo dialog, ki pritegne pozornost sveta na velike krize in usklajuje svetovno skupnost,« je prepričana.

»Vsak od nas lahko po svojih možnostih prispeva k širjenju idej Združenih narodov. V tem smislu je dejavnost Mestne občine Slovenj Gradec izjemno pomembna. S tem širi ideje, načela in poslanstvo Združenih narodov. Podpiram idejo župana Tilna Kluglerja, da bi prireditev ob dnevu Združenih narodov spet postala državni praznik,« je na prireditvi dejal Bojko Bučar, predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo.

Rad bi se zahvalil vsem, ki so v preteklosti omogočili, da se lahko Slovenj Gradec ponaša z nazivom mesto glasnik miru. Ne pozabimo, da smo mi tisti, ki nosimo odgovornost za soljudi, pa tudi to, v kakšnem svetu bodo živeli zanamci,” pa je ob današnjem dnevu izpostavil župan Tilen Klugler.

»Naziv in članstvo v eminentni mednarodni organizaciji nista prišla sama od sebe. Prislužili smo si ju z dolgoletnim prizadevanjem za mir. Slovenj Gradec je bil skozi vso zgodovino majhno, a odprto in napredno mesto. Pravzaprav je že od nastanka močno kulturno središče, ki presega meje – tiste na zemljevidih in tiste v glavah,” je dejal župan.

»Odločitev, kam in kako v prihodnje, je izključno v naših rokah. Demokracija, civilizacijske vrednote in dosežki nam omogočajo narediti svet lepši in naslednji rodovi to od nas upravičeno pričakujejo,« je dodal.

Rad bi se zahvalil tudi evropski mladinski delegatki pri Združenih narodih Luciji Karnelutti, ki je s svojo mladostniško energijo in miselnostjo dodala pečat današnji proslavi ob dnevu ustanovitve Organizacije Združenih narodov,” je sklenil Klugler.

Pri tem naj spomnimo, da se je Slovenj Gradec v zadnjih štirih desetletjih v Sloveniji in v mednarodnem merilu uveljavil kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Temelj vseh teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar ZN Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva glasnik miru.

Pred 77 leti je stopila v veljavo Ustanovna listina ZN, kar se šteje kot rojstni dan svetovne organizacije, ki je zrasla iz pepela druge svetovne vojne z željo po oblikovanju stabilnejše svetovne ureditve na temelju pravil, človekovih pravic, mirnega reševanja sporov in mednarodnega prava.

Oblikovanje ZN se je začelo s konferenco 50 držav v San Franciscu med aprilom in junijem leta 1945, kjer so pripravili ustanovno listino, ta pa je začela veljati 24. oktobra istega leta, ko jo je ratificirala večina držav podpisnic.

Vir: MO Slovenj Gradec, STA

Dane je v slovenjgraškem kulturnem domu potekala proslava ob dnevu ZN