V Slovenj Gradcu se začenjata filmska festivala Shots in Zebra

V Slovenj Gradcu se danes začenja filmsko-festivalski teden Shots in Zebra, ki bo potekal do konca naslednjega tedna. Postregel bo z bogatim filmskim programom, šestimi filmskimi prizorišči, različnimi aktivnostmi, delavnicami in posveti z mednarodnimi filmskimi gosti o neodvisni filmski produkciji, so sporočili organizatorji festivala.

Danes bo tako Mednarodni festival animiranega filma Zebra, ki poteka peto leto in poleg bogatega filmskega programa ponuja še raznolik obfestivalski program z delavnicami in aktivnostmi za obiskovalce, označil začetek filmskega tedna. Na festivalu bodo predvajali 30 sprejetih animiranih filmov iz 20 različnih držav ter podelili tri nagrade po mnenju strokovne žirije in posebno nagrado po mnenju občinstva.

Festival se bo odvijal na petih prizoriščih v mestnem jedru Slovenj Gradca: D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti, Rojstna hiša Huga Wolfa ter večerna projekcija v središču mestnega jedra.

Filmski teden se bo nadaljeval z vsem dobro poznanim Mednarodnim festivalom kratkih filmov Shots, ki letos obeležuje svojo sedmo edicijo. Potekal bo četrtka do sobote, pred dvorcem Rotenturn. V treh dneh pa bo na ogled 16 izbranih filmov izmed 1132 prijavljenih, ki letos tematizirajo odnose med ljudmi.

Prizorišče se bo vsak večer odprlo ob 19. uri s ponudbo hrane in pijače, ob 21. uri pa se bo pričel filmski program.

Četrtkov večer je namenjen otvoritvi nove festivalske edicije, petki so že tradicionalno rezervirani za koncertne navdušence. Letošnje festivalsko prizorišče bo v petek ob 20. uri razgrela glasbena skupina Regen. Zadnji večer prihodnjo soboto se bo prizorišče obarvalo v posebno vzdušje, saj bo potekala podelitev filmskih nagrad za oba festivala.

Nagrade bo podelila mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Belgijka Adriana Da Fonseca, Urban Zorko iz Slovenije, iz Walesa prihaja Efa Blosse-Mason in Slovenec Gregor Podričnik. Žirija bo podelila sedem shots nagrad v različnih kategorijah ter tri enakovredne zebra nagrade.

Oba festivala bosta podelila tudi posebno nagrado – nagrado občinstva, ki jo obiskovalci določijo preko glasovanja.

Dogodki