V Slovenj Gradcu se začenja festival Zebra

V Slovenj Gradca bo danes in v nedeljo potekal mednarodni festival animiranega filma Zebra, ki je namenjen vsem generacijam. Na festivalu Zebra se bo odvrtelo 35 filmov iz 19 različnih držav na petih prizoriščih, to so Shots pisarna, D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej, Rojstna hiša Huga Wolfa ter večerna projekcija v središču mesta.

Predvajani filmski sklopi se razlikujejo glede na priporočeno starostno omejitev gledalcev in se bodo čez dan ponovili vsakih 30 minut. Sočasno bo potekalo dnevno dogajanje oz. zebraraj.

V četrtek se bo pričel tudi filmski festival Shots, ki poteka že šesto leto. Letos bo organiziran pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu. Shots bo postregel s 14 kratkimi filmi iz desetih držav. Prizorišče se bo vsak večer do sobote odprlo ob 19. uri, ob 21.00 pa se bodo pričele projekcije filmskega programa.

V petek, 6. avgusta, bo ob 20. uri v okviru festivala potekal koncert skupine Koala Voice. Zadnji večer, v soboto, 7. avgusta, pa je rezerviran za podelitev nagrad. Sedem nagrad bo določila mednarodna strokovna žirija, v kateri so Albin Wildner, Gaja Pöschl, Matjaž Šmalc, in Lucija Smodiš, osmo nagrado bodo določili obiskovalci prek mobilnega glasovanja.

Letos se organizacijska ekipa srečuje s še posebej velikimi finančnimi težavami. S podporo občinstva ter podpornikov in v prizadevanju ponovne vzpostavitve živih dogodkov so se organizatorji odločili, da izpeljejo oba festivala. V tem vzdušju sta nastala letošnji slogan in ideja, ki se zrcali v prostoru Brez vas ni nas, so sporočili organizatorji.

Organizatorji festivala so to sporočilo prenesli v središče mesta z vizualnim posegom v prostor – veliko ogledalo, v katerem se odsevajo vsi mimoidoči, predstavlja pomen podpore vsakega posameznika, po drugi strani predstavlja ekran, pred katerim so gledalci v času karantene sedeli osamljeni. Rdeči stoli pred ogledalom ponazarjajo živ festivalski prostor.