V Slovenj Gradcu poteka mednarodni festival kratkih filmov Shots. Prizorišče napolnili že prvi večer

V slovenjgraškem dvorcu Rotenturn se je včeraj začel sedmi mednarodni festival kratkih filmov Shots, na katerem bodo v treh večerih predvajali izmed 1132 prijavljenih filmov 16 izbranih. Vsi filmi so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi, v ospredju pa je tematika odnosov.

Prizorišče festivala Shots se bo vsak večer odprlo ob 19. uri s ponudbo hrane in pijače, ob 21. uri pa se bo pričel filmski program.

Četrtkov večer je bil namenjen odprtju nove festivalske edicije, petki so že tradicionalno rezervirani za koncertne navdušence. Letošnje festivalsko prizorišče bo danes ob 20. uri razgrela glasbena skupina Regen. Zadnji sobotni večer se bo prizorišče obarvalo v posebno vzdušje, saj bo potekala podelitev filmskih nagrad za festival Shots in festival animiranega filma Zebra, ki je potekal prejšnjo soboto.

Nagrade bo podelila mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Belgijka Adriana Da Fonseca, Urban Zorko iz Slovenije, iz Walesa prihaja Efa Blosse-Mason in Slovenec Gregor Podričnik. Žirija bo podelila sedem nagrad shots v različnih kategorijah ter tri enakovredne nagrade zebra.

Mednarodni festival kratkih filmov Shots spada med najbolje ocenjene filmske festivale na svetu in vsako leto poteka v prvem vikendu avgusta na dvorišču zgodovinskega dvorca Rotenturn v Slovenj Gradcu. Od ustanovitve leta 2016 si festival prizadeva, da v mesto prinese nove kreativne koncepte, ki preko filmskih projekcij in delavnic posegajo v prostor ter ga s tem na novo ovrednotijo.

Shots daje možnost novodobnim filmskim avtorjem, da se v Slovenj Gradcu izrazijo, gledalcem pa nudi priložnost, da se s filmi in njihovimi ustvarjalci povežejo. Kritično razmišljanje ter vidik filmskega izobraževanja so temeljni koncepti festivala, ki s svojo pestrostjo filmskega izbora v okolje vnaša nove izzive, Slovenj Gradec pa postavlja ob bok vsem velikim filmskim mestom.

FOTOGALERIJA