Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu letos razstavi del Bogdana Borčiča in Frana Bernekerja

Razstavni program Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu se letos posebej posveča 150. obletnici rojstva kiparja Frana Bernekerja in 10. obletnici smrti slikarja Bogdana Borčiča. Poleg tega bo galerija v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem na Ravnah na Koroškem obeležila tudi 60-letnico Forma vive Ravne.
Fotografija je simbolična

Aprila bo minilo 10 let od smrti slikarja in grafika Bogdan Borčić (1926-2014), ki je od leta 1980 živel in ustvarjal v Slovenj Gradcu. Celotni grafični opus je doniral Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, kjer je urejen tudi Grafični kabinet Bogdana Borčića, 66 slik pa je leta 2004 doniral tudi Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Ta aprila letos načrtuje postavitev jubilejne razstave, ki bo, kot so sporočili iz galerije, vzpostavila nove vsebinske korelacije iz proučevanj zadnjih let in kasnejša slikarska dela iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti dopolnila z manjkrat predstavljenimi zgodnjimi deli, grafikami in risbami. Kustos razstave, ki bo vzpostavila dialog z novimi deli njegovih učencev in prijateljev, bo Jernej Kožar.

Od junija do avgusta v slovenjgraški galeriji načrtujejo razstavo Trienale koroške umetnosti: Risba na Koroškem 1900-2023. Razstava je po navedbah galerije zaradi vključenosti številnih kvalitetnih umetnikov ena pomembnejših tradicionalnih trienalnih razstav v regiji. Na razstavi bodo predstavili najboljša in značilna izbrana dela iz omenjenega obdobja, v ospredju bo risba. Na razstavi, katere kustos bo Marko Košan, bodo ob delih iz zbirke galerije razstavljena dela izbranih koroških avtorjev.

Ob 150. obletnici rojstva kiparja Frana Bernekerja (1874-1932) v Slovenj Gradcu odprtje razstave načrtujejo decembra letos. Kot pionir modernega slovenskega kiparstva je Fran Berneker že v svojem času veljal za izjemno nadarjenega kiparja, ki ni mogel polno uresničiti svojega poslanstva.

Z vrsto pomembnih del je odprl pot modernistični skulpturi 20. stoletja na Slovenskem, kjer je prvi pretrgal z akademizmom ter svoj kiparski izraz obogatil s sočasnimi umetniškimi tokovi, so ob tem spomnili v galeriji. Ta bo na ogled postavila dela iz svoje zbirke in iz drugih galerij, med drugim tudi dela iz zbirke Narodne galerije. Kustosinji razstave bosta Katarina Hergold Germ in Nina Popič.

Koroška galerija likovnih umetnosti letos načrtuje tudi gostovanja. V okviru projekta Zbirke v gibanju bo sodelovala z Galerijo Velenje, z razstavo Mladena Stropnika in v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom pa bo gostovala v zagrebški galeriji LEXART.

V sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem pa bo galerija letos na Ravnah na Koroškem z več dogodki obeležila 60-letnico prve Forma vive Ravne. Program Galerije Ravne, ki sodi pod okrilje Koroške galerije likovnih umetnosti in ima prostore v lani poplavljenem Kulturnem centru, pa bo zaradi del po lanskih poplavah izveden na drugih lokacijah.

Do 3. marca je v prostorih galerije v Slovenj Gradcu na ogled mednarodna razstava Glasba pred in za objektom, kjer sodelujejo uveljavljeni avstrijski umetnik in vsestranski glasbenik Uwe Bressnik, angleški slikar ter jazzovski kitarist Keith Rowe ter slovenska umetnika, delujoča na presečišču vizualnega in glasbe, Sašo Vrabič ter Marko Batista. Do 11. februarja pa je na ogled tudi razstava slik Katje Felle Skrito/Cache.

Vir: STA

Dogodki

Razstavni program Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu se letos posebej posveča 150. obletnici rojstva kiparja Frana Bernekerja in 10. obletnici smrti slikarja Bogdana Borčiča. Poleg tega bo galerija v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem na Ravnah na Koroškem obeležila tudi 60-letnico Forma vive Ravne.