Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu dogovorili rešitev za depoje muzeja in galerije (VIDEO)

Po več letih iskanja primernejših oz. dodatnih prostorov za shranjevanje zbirk in predmetov Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroške galerije likovnih umetnosti so v Slovenj Gradcu našli rešitev. Ustanovi bosta lahko s selitvijo v nove prostore začeli po novem letu. Slovenjgraška občina bo za najem prostorov letno plačala 60.000 evrov

Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej se že vrsto let soočata s prostorsko stisko v zvezi z depoji.

VIDEO: Izjava župana Tilna Kluglerja

Galerija sicer ima depoje, ki so v dobrem stanju in dokaj primerno opremljeni, vendar že več kot desetletje ne zadostujejo več prostorskim potrebam. V zadnjih 20 letih je namreč galerija intenzivirala zbiralno politiko, depojska problematika pa je postala akutna v zadnjih letih, potem ko je prejela več donacij.

Zbirka Koroške galerije likovnih umetnosti trenutno obsega čez 3000 del in predstavlja izredno bogastvo tako za regijo kot širše. Nekatera dela so tudi zelo velikih dimenzij, ki jih v obstoječih depojih ne moremo hraniti,” je za STA navedla direktorica Koroške galerija likovnih umetnosti Andreja Hribernik, ki je, tako kot njeni predhodniki, na prostorsko stisko vseskozi opozarjala.

Podobno že več let opozarjajo tudi v Koroškem pokrajinskem muzeju. “Prostori v centralnem depoju v stari osnovni šoli Podgorje so že dolgo popolnoma zasedeni in na meji vzdržnega obratovanja. Največji problem predstavlja popolnoma dotrajana stavba, ki ni več primerna za hrambo dragocenih muzejskih predmetov,” je za STA pojasnil direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Da bodo skupaj iskali rešitev, je že ob nastopu aktualnega županskega mandata napovedal slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki je na zadnji novinarski konferenci sporočil, da so našli rešitev ter da muzej in galerija skupaj na območju Pameč dobivata okoli 1500 kvadratnih metrov uporabne površine za shranjevanje svojih dragocenosti. Napovedal je, da bodo lahko selitev začeli takoj po novem letu.

Občina je z lastnikom prostorov sklenila pogodbo za desetletni najem, letno bo za najemnino plačala okoli 60.000 evrov. Je pa po navedbah župana Koroški pokrajinski muzej za stroške preselitev depojev prejel tudi sredstva ministrstva za kulturo.

“Pridobitev novih depojev v Pamečah je ustrezna in predstavlja tudi največje ‘darilo’ ob 70-letnici muzeja. Pridobitev novih depojskih prostorov bo omogočila primerno hranjenje premične kulturne dediščine v skladu z veljavnimi muzejskimi standardi in bo omogočila tudi nadaljnji razvoj muzejske dejavnosti,” je zadovoljstvo izrazil direktor muzeja Pungartnik.

Predvidenega prostora je po njegovih besedah dovolj, saj muzej razpolaga tudi še z nekaj manjšimi priročnimi depoji v drugih muzejskih enotah. Ti so namenjeni predvsem manjšim predmetom. Sicer pa v Koroškem pokrajinskem muzeju hranijo skupaj okoli 50.000 predmetov, od tega jih je 65 odstotkov shranjenih v depojih, 35 odstotkov jih razstavljajo na stalnih razstavah.

Rešitev, ki se pojavlja z najemom novih depojev, je izrednega pomena za naše profesionalno delovanje in za naše poslanstvo, da na primeren način hranimo in ohranimo kulturno dediščino tudi za prihodnje generacije,” je zadovoljna tudi Andreja Hribernik. Povedala je še, da imajo v načrtu opremo prostorov z obešalnimi mrežami za slike, kar bo omogočilo varno hranjenje tovrstnih del. “Čaka nas še sicer veliko dela v naslednjem letu, vendar smo veseli tovrstnih izzivov,” je še dodala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti.

Dogodki

Po več letih iskanja primernejših oz. dodatnih prostorov za shranjevanje zbirk in predmetov Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroške galerije likovnih umetnosti so v Slovenj Gradcu našli rešitev. Ustanovi bosta lahko s selitvijo v nove prostore začeli po novem letu. Slovenjgraška občina bo za najem prostorov letno plačala 60.000 evrov